Afdrukken

WAGENINGEN - Bewoners van de Benedenbuurt in Wageningen willen een warmtenet opzetten op het voormalige terrein van de lokale korfbalvereniging. De gemeente legt bijna 400.000 euro neer voor het stuk grond. Dat maakten de partijen donderdag bekend.

"De Benedenbuurt is een van de 26 proeftuinen van Nederland om wijken van het gas af te halen", vertelt wethouder Anne Janssen. De Woningstichting, bewonersvereniging Coöporatie Wamtenet Oost Wageningen en de gemeente waren daarom al een tijd op zoek naar geschikte locatie voor een warmtenet. Die lijkt nu gevonden.

Wamte-koudeopslag

Op het voormalige korfbalterrein aan de Dolderstraat 88 willen de Wageningers een zogenoemde Warmte Koude Opslag (WKO) realiseren. Daarmee zouden zo’n 460 woningen van de Benedenbuurt uiteindelijk van het gas afgehaald moeten worden.

Een WKO slaat energie op in de bodem, via bijvoorbeeld een warmtepomp komt die energie dan weer in huizen terecht. De voormalige korfballocatie lijkt geschikt voor energieopslag, bleek uit een eerste analyse. Er volgt nu uitgebreider onderzoek

Bijna 400.000 euro subsidiegeld

De gemeente gaat bijna 400.000 euro betalen voor het stuk grond. "Dat is de taxatiewaarde. We kopen de grond en het bijbehorende gebouw met subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken", vertelt de wethouder. Ze benadrukt dat de gemeente zelf krap bij kas zit en het dus niet om Wagenings geld gaat.

De gemeenteraad moet nog over de plannen stemmen voordat de aankoop definitief wordt.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Deel dit artikel