Het Afval Collectief haalt afval op met de fiets - RTV Rijnstreek
Ankeiler: Wekelijks fietst er door de binnenstad van Wageningen een 4-persoonsfiets met elektrische aanhangwagen om afval op te halen.

- Wekelijks fietst er door de binnenstad van Wageningen een 4-persoonsfiets met elektrische aanhangwagen om afval op te halen. Omdat winkeliers een eigen contract bij afvalbedrijven hebben, komen er vaak zeker vijf verschillende vuilniswagens door de Hoogstraat rijden. Maar veel afval zoals karton en wikkelfolie zijn te recyclen, dacht Robert Frijlink van ondernemersverenging de SOW.

Samen met Hugo Hoofwijk, dagbestedingsorganisator voor Zideris, heeft hij het Afval Collectief opgezet. Het Afvalcollectief Wageningen haalt bij winkeliers de grootste partijen afval op zoals karton en plastic wikkelfolie. Niet met een auto, maar met een 4-persoonsfiets met aanhanger! Hugo vertelt: “We konden een aanhanger met elektrische ondersteuning aanschaffen en een tweedehands 4-persoonsfiets op de kop tikken, met steun van sponsoren Wageningen Doet, de Rabobank en Aan De Slag Met De Binnenstad. Ook de gemeente Wageningen draagt een steentje bij”.

Ontzettend leuk

Deelnemer Stephan vindt het werk ontzettend leuk: “Je ziet heel veel mensen. Dan leg je uit waarom we dit doen: voor minder CO2 en minder vrachtwagens in de stad. De winkeliers zijn ook heel enthousiast en maken altijd even een praatje.” De meefietsende activiteitenbegeleider vindt het belangrijk dat de cliënten meedoen en zichtbaar zijn in de stad.

Grotere aanhanger

Met de aanhanger fietsen de cliënten samen met een begeleider, een aantal keer per afhaalbeurt op en neer naar een container op de Vadaring, waar ze het karton en folie verzamelen. Die aanhanger is nu al te klein. Hugo: “We denken aan ofwel een extra aanhanger erachter, maar liever willen we de huidige aanhanger breder en langer maken.” Nu fietst het Afvalcollectief nog één keer per week, maar er zijn plannen om het uit te breiden naar twee wekelijkse ophaalbeurten. “We willen winkeliers echt ontzorgen, dat karton neemt veel ruimte in in hun magazijn, dus we maken het graag zo aantrekkelijk mogelijk!”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 226 925 19 of mail ons: nieuws@rtvrijnstreek.nl