Ankeiler: In het middelbaar beroepsonderwijs en op universiteiten en hogescholen mag vanaf vandaag weer fysiek onderwijs worden gegeven.

- In het middelbaar beroepsonderwijs en op universiteiten en hogescholen mag vanaf vandaag weer fysiek onderwijs worden gegeven. En dat is hoog nodig voor de studenten die door de strenge coronamaatregelen van afgelopen tijd veel thuis hebben gezeten.

Bij jongerenvereniging Unitas in Wageningen zijn ze blij dat ze weer colleges kunnen volgen. "Heel fijn. Je kunt je studiegenoten weer ontmoeten en weer contact hebben met andere mensen die je normaal gesproken niet zoveel ziet, buiten je kamer en je laptop", zegt een student.

Heel anders gelopen

Commissaris Sjoerd van Asseldonk van Unitas hoopte aan de start van het schooljaar nog dat in december alles weer open mocht. "Dat is dus heel anders gelopen." Het afgelopen half jaar was een periode met een stuk minder sociale contacten dan de studenten hadden gehoopt. Een week voor de kerstvakantie ging ál het onderwijs zelfs weer op slot, en ook na de vakantie moest het hoger onderwijs een week langer dicht.

Nu mag er dus eindelijk weer fysiek onderwijs worden gegeven. Wel geldt dat er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn in een les- of collegezaal. Voor tentamens en examens is er een uitzondering.

Mondkapjes

Het kabinet adviseert om zowel binnen als buiten de collegezaal een mondkapje te dragen. Zelfgemaakte of stoffen mondkapjes worden afgeraden. Wegwerpmondkapjes, en dan vooral de zogeheten 'type 2'-varianten, hebben de voorkeur. Studenten wordt aangeraden om bij klachten een zelftest te doen. Die zijn gratis te krijgen via de onderwijsinstelling.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageerde opgelucht na de aankondiging vrijdag. "Fysiek onderwijs geeft studenten weer de ademruimte waar zo naar gesnakt wordt, zelfs met mondkapje op", zei voorzitter Lisanne de Roos toen.

Zie ook: 'Ik wist niks van een officiële opening van het studiejaar'