Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De dierenambulance in Wageningen vangt schildpadden op. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Schildpadden lijken als ze klein zijn een leuk huisdier, maar wanneer ze groter zijn doen mensen er toch vaak afstand van: de dieren worden dan uitgezet in het wild.

Schildpadden lijken als ze klein zijn een leuk huisdier, maar wanneer ze groter zijn doen mensen er toch vaak afstand van: de dieren worden dan uitgezet in het wild. Schildpadden kunnen echter niet overleven in ons koude klimaat. Wilma van den Boogert probeert ze dan ook te redden, voordat ze een langzame dood sterven door ondervoeding en kou.

Wilma werkt bij de dierenambulance Nederrijn, actief in Renkum en Wageningen. Zodra de zon begint te schijnen, ziet ze meteen het aantal meldingen stijgen van schildpadden die langs het water zitten. "Ze worden massaal gedumpt in vijvers en grachten. Vaak met het idee: dan heeft het dier lekker de ruimte en kan het fijn verder leven in de natuur. Maar ze horen helemaal niet in onze wateren."

Internationale studenten

Veel mensen nemen een schildpad als huisdier wanneer de dieren nog klein zijn, zegt ze. "Dan hebben ze nog niet zo veel ruimte nodig. Maar uiteindelijk wordt het schildpadje groot en dus moeilijker te huisvesten. Dan moeten ze hem kwijt en gooien ze hem in een vijver of sloot."

Het is iets wat al jaren speelt, zegt Wilma. "Elk jaar vangen we zo'n 25 stuks op. Dat komt allemaal uit één vijver in Wageningen." Nadat schildpadden door de dierenambulance zijn opgehaald, gaan ze naar een opvang in Harkema, in Friesland.

Zo gaat de dierenambulance te werk:

Wilma en haar collega's vermoeden dat veel internationale studenten een schildpad nemen, en deze weer uitzetten als zij weer teruggaan naar huis. "En dan moeten ze de schildpad kwijt."

Parasieten

In de opvang van de dierenambulance probeert Wilma de dieren weer op te lappen. Dat lukt niet altijd, soms zijn de dieren te uitgehongerd of zitten ze vol met parasieten. "Schildpadden zouden niet moeten worden gehouden", zegt Wilma. "Ze horen in een terrarium of een heel grote bak met veel ruimte. Onze noodkreet is dan ook: zie je een schildpad langs de kant op de oever zitten, bel de dierenambulance."

De dierenambulance in Wageningen vangt schildpadden op - Foto: Omroep Gelderland

Omdat de dieren een beschermde soort zijn, mag de dierenambulance niet actief op zoek gaan naar de schildpadden, zegt ze. "De wet is heel erg krom. Aan de ene kant mogen we schildpadden niet actief vangen. En aan de andere kant horen ze niet in onze natuur. We mogen ze alleen meenemen als ze in gevaar zijn, bijvoorbeeld door ondervoeding."

Bewustzijn

Wilma merkt wel dat er steeds meer bewustzijn is onder mensen. "Daarom zien wij de meldingen ook toenemen. Wij geven daar zelf ook meer voorlichting over, en dat werkt."

Deel dit artikel