Afdrukken

WAGENINGEN - Afgelopen donderdag zijn huurders, gemeente en de Woningstichting met elkaar in gesprek gegaan over duurzaam huren in Wageningen. De gemeente heeft een concept Warmtevisie opgesteld. In de warmtevisie staat beschreven hoe de gemeente de overstap van aardgas naar duurzame warmte gaan aanpakken. Wat betekent deze visie nu voor huurders van de Woningstichting? Welke stappen heeft de Woningstichting al samen met de huurders gezet en hoe houden we verduurzaming betaalbaar?

Eerst vraag naar warmte verminderen

De Woningstichting heeft inmiddels al veel woningen geïsoleerd zoals nu gebeurt in de flatappartementen in de Nude. Bij renovatie aan woningen worden voortaan ook al aansluitingen gemaakt voor andere warmtebronnen en voorzieningen gemaakt voor zonnepanelen. Ook is er bij het Energieloket "Wageningen woont Duurzaam" een adviseur voor huurders om samen vragen rond energiebesparing op te pakken.

Maar het overstappen naar een andere warmtebron kost voor een bestaande woning tijd. Voordat deze bronnen beschikbaar zijn, moet er nog aanpassingen de woning worden gedaan. Het belangrijkste uitgangspunt van de gemeente en de Woningstichting is om de warmtebehoefte eerst zoveel mogelijk terug te brengen.

In gesprek met huurders

Door samen in gesprek te gaan met huurders kan de gemeente en de Woningstichting de wensen van de huurders ook meenemen. De aanwezige huurders zien het belang van het verduurzamen van woningen want door te isoleren en zonnepanelen op het dak te leggen wordt de woning plezieriger, comfortabeler, en de energielasten gaan ook nog eens omlaag. Maar de huurders hebben laten weten dat de woning wel betaalbaar moet blijven. Daarvoor zal ook het Rijk financieel moeten gaan bijdragen.

­čĺČ WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 226 925 19 of mail ons: nieuws@rtvrijnstreek.nl

Meer over

Deel dit artikel