RTV Rijnstreek - Nieuws
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Josephine de Leuken maakt een Lupinesalade
Lead image 2:
Lead image TXT 2:

WAGENINGEN - Wageningse horeca-ondernemers durven het aan om gerechten te maken met lupine. Lupine is voor velen nog een onbekend gewas, terwijl het veel voordelen kent voor zowel de teler, de mens en de natuur. De organisatie Lekker Lupine houdt tijdens de nationale Week van de Duurzaamheid van 3 t/m 10 oktober en tijdens de Dutch Food Week van 10 t/m 17 oktober in Wageningen de restaurantactie en de impactmarkt om kennis te maken met Lupine.

Proef Lupine bij tien Wageningse horeca

Lekker Lupine wil daarmee chef-koks en consumenten laten kennis maken met lupine als ingrediënt. Tien horeca-ondernemers uit Wageningen serveren allemaal op eigen wijze, gerechten met Lupine. Van Curry, Zuid-Iraanse Dahl tot en Bitterballen en Salades. De horecaondernemers die mee doe zijn Drinks and Bites, Taste Wageningen, Colors World Food, Soek Damascus, Food of Cultures, de Keuken, Wijnbar Petit Louis, Wat in ’t Vat zit, speciaal biercafé De Vlaamsche Reus en café Rad van Wageningen. Grootste gemene deler is de trots en ambitie om juist in Wageningen voorop te lopen om de nationale eiwittransitie concreet in de praktijk te brengen. Maar ook om het ingrediënt Lupine te vertalen naar een lekker gerecht, passend bij de eigen menukaart én met een goed verhaal.

Proef Lupine op de Impactmarkt Wageningen

Bij de Impactmarkt op zaterdag 10 oktober aan de Costerweg in Wageningen kunnen mensen lupine proeven en ontdekken. Chef-kok Barend Kramer maakt verschillende hapjes van lupine. Hij is sinds de start van Lekker Lupine al enthousiast over lupine. Hij kende het nog niet als ingrediënt, maar nu experimenteert hij ermee om de lekkerste gerechten en hapjes te maken, zoals een echte ‘Foodvalley’ smoothie van lupine en algen uit de regio.

Community in ontwikkeling

Ook is er inmiddels een brede community van o.a. consumenten en chef-koks die het leuk vinden om meer te doen met lupine. Foodblogger Rens Kroes maakte al een falafel-recept voor Lekker Lupine en deelde dat met haar 368.000 volgers op instagram. Vanuit dit brede netwerk ontstaat inspiratie om samen te werken, te leren en te innoveren om Lupine groter te maken in Nederland. Kijk op https://lekkerlupine.nl voor kennis, nieuws, recepten of op instagram @LekkerLupine

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 226 925 19 of mail ons: nieuws@rtvrijnstreek.nl

Meer over

Deel dit artikel