Afdrukken
Ankeiler: Topwielrenster Annemiek van Vleuten stopt eind volgend jaar met profwielrennen. Dat kondigt de 39-jarige Wageningse aan op haar eigen website.

- Topwielrenster Annemiek van Vleuten stopt eind volgend jaar met profwielrennen. Dat kondigt de 39-jarige Wageningse aan op haar eigen website.

Van Vleuten heeft haar contract met de Spaanse ploeg Movistar met een jaar verlengd en meteen aangegeven dat dat haar laatste profjaar wordt. "Ik heb er nog zoveel lol in en met dit jaar ook de Tour de France erbij, merk ik dat ik nog steeds heel veel motivatie heb. Maar ik heb ook altijd gezegd dat ik er motivatie uithaal als ik mezelf blijf verbeteren. Ik kan wel zeggen dat dat stukje wel een beetje begint op te drogen", geeft Van Vleuten aan.

'Wil niet wachten tot niveau omlaag gaat'

"Ik wil niet wachten tot mijn niveau echt omlaag gaat. Mezelf verbeteren is wat me drijft en daar telkens projecten op te starten. Er komt sowieso een keer een moment dat ik moet stoppen en dan vind ik het mooi om dat te doen op een moment dat ik nog goed ben."

Van Vleuten gaat bewust niet door tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs: "Eigenlijk trekt het olympische jaar mij helemaal niet zo. Ik vind het niet zo leuk en ook niet per se een heel leuke wedstrijd. Zeker met de 63 rensters die we hadden, was het soms wel de laagste kwaliteit wedstrijd die je je kunt bedenken."

'Onwijs genieten'

"De komende anderhalf jaar ga ik onwijs genieten van wat er nog komt. Er ligt daarna nog veel moois op me te wachten op andere gebieden en daar heb ik ook heel veel zin in. Al weet ik nog niet precies wat ik ga doen."

Van Vleuten gaan donderdag van start in de Giro Donne. Eind juli volgt de Tour de France voor vrouwen.

Ze begon relatief laat met wielrennen, nadat ze door een blessure noodgedwongen moest stoppen met voetballen. Al na een jaar werd ze Nederlands studentenkampioen.

Tal van grote overwinningen

De Wageningse boekte daarna tal van grote overwinningen. Ze werd olympisch kampioen op de tijdrit, wereldkampioen op die discipline en ook in de wegwedstrijd, Europees en Nederlands kampioen en zeges in tal van klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, La Course en Strade Bianche. Ook won ze de etappewedstrijd Giro Rosa.

Deel dit artikel