RTV Rijnstreek - Nieuws

In Zutphen werd eerder geprotesteerd tegen de lange wachttijden bij de IND. Foto: Omroep Gelderland

In Zutphen werd eerder geprotesteerd tegen de lange wachttijden bij de IND. Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol komt haar belofte niet na: 15.000 asielzoekers zouden voor het einde van 2020 te weten krijgen of ze in Nederland mogen blijven of niet, maar bijna de helft van hen heeft nog steeds geen duidelijkheid. VluchtelingenWerk Nederland is boos en ziet niet hoe dit probleem op korte termijn alsnog opgelost wordt.

Een deel van de statusloze asielzoekers verkeert in Wageningen, in twee zogenoemde procesopvanglocaties (POL). Daar wachten ze op gesprekken met de IND.

"Dat soort locaties zitten tjokvol", zegt een woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland. Ook in Zutphen wachten de asielzoekers soms al bijna twee jaar.

“De inzet was om alle aanvragers voor het einde van 2020 duidelijkheid te geven. Dit is deels gelukt, maar helaas wachten er nog steeds mensen op duidelijkheid", zegt Broekers-Knol. Het gaat om 7000 asielzoekers die de wanhoop nabij zijn. "Wij doen er alles aan ook hen snel mogelijk uitsluitsel te geven zodat zij door kunnen met hun leven.”

Nieuwe belofte, 'verschuiven van probleem'

In een brief aan de Tweede Kamer doet ze donderdag een nieuwe belofte om medio 2021 alle achterstallige aanvragen die er nog zijn weg te hebben gewerkt. Daarvoor worden medewerkers van de IND ingezet. Tot nu toe was er een speciaal taskforce die zich richtte op de achterstallige aanvragen, zodat de IND zich kon richten op de nieuwe.

VluchtelingenWerk Nederland heeft geen enkel vertrouwen meer in de aanpak van de staatssecretaris en denkt dat het probleem alleen maar verschoven wordt. "De achterstand verplaatst zich van oude naar nieuwe zaken", zegt een persvoorlichter.

Nieuwe aanvragen komen dan weer maanden of jaren op de plank te liggen, is de vrees. Daarnaast denkt de organisatie dat er wachtrijen gaan ontstaan voor gezinshereniging.

Zie ook:

Deel dit artikel