Rechtbanktekening van Delano G. (links) en Kamil E. (rechts) in de Amsterdamse rechtbank. Foto: ANP

Rechtbanktekening van Delano G. (links) en Kamil E. (rechts) in de Amsterdamse rechtbank. Foto: ANP

AMSTERDAM - Kamil E., verdachte in de zaak van de moord op Peter R. de Vries, blijft voorlopig in de cel. Zijn advocaten hadden gevraagd hem vrij te laten, omdat er volgens hen onvoldoende bewijs dat hij iets met de moord te maken heeft. De rechtbank ziet echter nog voldoende ernstige bezwaren om de Pool in ieder geval vast te houden tot de volgende zitting in maart.

Maandag was bij de rechtbank in Amsterdam een tweede zitting in de zaak over de moord op De Vries. De 35-jarige Kamil E., die voor de aanslag in Maurik woonde, is de vermoedelijke chauffeur en verkenner. Hij volgde de zitting via een videoverbinding.

Zie ook: Zo liep het leven van Kamil E. kort vóór de aanslag op Peter R. de Vries

De Pool ontkent in alle toonaarden betrokken te zijn bij de moord. Hij heeft iemand op en neer naar Amsterdam gereden op de dag dat De Vries werd neergeschoten, vertelde hij eerder al, maar hij had geen weet van een moord.

Meer beelden

Volgens het Openbaar Ministerie hield hij Peter R. de Vries langer in de gaten dan eerder gedacht. Er zijn beelden gevonden van Kamil E. die twee weken voor de moord een voorverkenning doet in de buurt van de studio van RTL Boulevard in Amsterdam, schrijft de NOS

Zijn advocaten vragen zich af of het wel E. is op de beelden, maar volgens het OM droeg hij dezelfde trui als op de dag van de moord en is hij te herkennen aan zijn opvallende tatoeages. Zelf zei de verdachte dat hij die dag wel in Amsterdam was, maar niet vanwege Peter R. de Vries.

Zie ook: 'Kamil E. week voor moord Peter R. de Vries al gezien bij parkeergarage'

Ook dat hij een week daarvoor tijdens een mogelijke voorverkenning in Amsterdam is gezien, ontkent hij. "Ik ben niet de persoon op die camerabeelden, ik was bij mijn moeder", zei hij maandag nogmaals.

Vermoedelijke schutter

Medeverdachte Delano G., die opgroeide in Tiel, liet maandag verstek gaan in de rechtbank. Hij wordt ervan verdacht dat hij de schutter was. Zijn advocaten hebben niet gevraagd om hem vrij te laten.

De Vries is op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in het programma RTL Boulevard. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het OM zei maandag dat het er ‘alle schijn’ van heeft dat de moord verband houdt met de werkzaamheden van De Vries. Hij stond sinds de zomer van 2020 Nabil B. bij, de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

Zie ook:

Deel dit artikel