Eric van der Donk (rechts) in De Langste Reis. Foto: ANP Kippa

Eric van der Donk (rechts) in De Langste Reis. Foto: ANP Kippa

ARNHEM - Acteur Eric van der Donk is zaterdag op 92-jarige leeftijd in Arnhem overleden. Dat heeft zijn familie maandag laten weten.

Van der Donk debuteerde in 1954 en was jarenlang verbonden aan toneelgroep Theater. Zijn vertolking van Jerolimo in het stuk De Spaanse Brabander leverde hem in 1978 de Louis d'Or op, de belangrijkste toneelprijs van Nederland.

De acteur speelde ook in diverse films en tv-series. Zo was hij in de jaren negentig te zien in de series Pleidooi en Oud Geld en later in Deadline en Lijn 32. Ook maakte Van der Donk zijn opwachting in verschillende sketches in Het Klokhuis.

Gouden Kalf

In 1996 kreeg Van der Donk een Gouden Kalf voor zijn rol als de vermoorde ondernemer Gerrit Jan Heijn in de film De Langste Reis. Ook speelde hij rollen in films als Kruimeltje, Pietje Bell 2 en de televisiefilm De Kroon over de kwestie Jorge Zorreguieta. Daarin speelde hij de rol van Max van der Stoel.

[image:7477248]

Ridders van Gelre

Eén van de laatste producties waar Eric van der Donk aan meewerkte, was de tv-serie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom. Omroep Gelderland zond het programma in 2017 en 2018 uit en won daarmee de NL Award voor het beste televisieprogramma van de regionale omroepen. Eric van der Donk was te horen als de stem van hertog Karel van Gelre.

Programmamaker René Arendsen heeft dierbare herinneringen aan de samenwerking met Eric van der Donk. "Het was fantastisch zo'n groot acteur aan het werk te zien. Eric ging achter de microfoon zitten en plotseling hoorden we de hertog van Gelre mooier dan we ooit hadden durven dromen. Het was magisch om die transformatie mee te maken. Collega Bas Steman en ik kijken de afleveringen nog regelmatig terug en genieten iedere keer van het vakmanschap dat Eric van der Donk nog op hoge leeftijd liet zien."

Het afscheid van Van der Donk vindt in besloten kring plaats.

Luister hier naar Eric van der Donk als hertog Karel van Gelre

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=jSJqoSqJvjw]

Deel dit artikel