De demonstratie in Arnhem trok ongeveer 70 tot 80 mensen. Foto: Omroep Gelderland

De demonstratie in Arnhem trok ongeveer 70 tot 80 mensen. Foto: Omroep Gelderland

APELDOORN - In Apeldoorn hebben woensdag ongeveer 150 mensen met fakkels en lichtjes meegedaan aan 'Verlicht de wereld', een lichtjesoptocht om te verbinden voor wereldvrede. Ook in Arnhem verzamelden zich 70 tot 80 mensen op de Markt.

De demonstranten maken zich zorgen om de inperking van vrijheden door de overheid, en het gebrek aan gesprek daarover tussen groepen met tegengestelde meningen. "We leven in een angstcultuur" en "Ik maak me zorgen voor de vrijheid en de toekomst van onze kinderen", stellen verschillende deelnemers.

[video:7510395]

De lichtjesdragers in Apeldoorn maakten een wandeling van het Leienplein richting schouwburg Orpheus, 'om liefde en licht te verspreiden en mensen met een goed gevoel aan 2022 te laten beginnen.'

Kinderen toekomst

In Arnhem maakten de verzamelde lichtjesdragers een route naar het Spijkerkwartier en weer terug naar de Markt. Ze bliezen op fluitjes en riepen 'Liefde, vrijheid, wij willen toekomst'. De demonstranten hadden een spandoek met de tekst: 'Kinderen zijn onze toekomst, niet onze proefkonijnen.' De politie nam een kijkje, maar liet de wandelaars met rust, die niet exact 1,5 meter afstand hielden.

Niet aangemeld

De bijeenkomsten in Arnhem en Apeldoorn waren niet formeel bij de gemeente aangemeld volgens gemeentelijke woordvoerders. Het 'spontane' lichtjesevenement wordt gepromoot op de website van de beweging Nederland in Verzet, maar wordt niet door die organisatie georganiseerd benadrukt voorman Michel Reijenga.

Tien steden tegelijk

Op een pamflet voor de manifestatie op de site van Nederland in Verzet staan naast Arnhem en Apeldoorn ook Amsterdam, Breda, Den Haag. Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam en Utrecht vermeld.

Iemand uit Breda zou het initiatief hebben genomen en in Breda zou de bijeenkomst verboden zijn.

Deel dit artikel