Enkele onderdelen van het kunstwerk op de Eusebiuskerk. Foto: St. Eusebius Arnhem

Enkele onderdelen van het kunstwerk op de Eusebiuskerk. Foto: St. Eusebius Arnhem

ARNHEM - Een kunstwerk van onder meer coronavirussen en zaadcellen, boven op een kerk. Dat past daar meer dan uitstekend, zegt directeur Meike Verhagen van Stichting Eusebius Arnhem (SEA). "We zijn niet voor niets een kerk met lef."

Maandag worden de laatste onderdelen van een nieuw kunstwerk op het dak van de Arnhemse Eusebiuskerk geplaatst. Het gaat om een werk dat is ontworpen door kunstenaar Arno Coenen. Een 'indrukwekkend kunstwerk' is gemaakt van steen en staal en bestaat onder meer uit nagemaakte coronavirussen, beerdiertjes en zaadcellen.

Het werk is volgens de kunstenaar een ode aan de wetenschap en de hoop op goeds in de toekomst:

[video:7528915]

De Eusebius wordt sinds 2013 - met horten en stoten - gerestaureerd. De plaatsing van het kunstwerk vormt volgens Verhagen het slotstuk van de ingrijpende restauratie. De kerk werd verwoest tijdens de Slag om Arnhem in 1944 en daarna mooier dan voorheen opgebouwd.

Ark van Noach

Tijdens de recente restauratie bleek onder andere dat op twee luchtbogen plek is voor nieuwe kunst. "Daar wilden we wat mee", zegt Verhagen. "Na de oorlog is de kerk al heel eigentijds herbouwd, onder andere met Disneyfiguren. Op deze plek wilden we ook wat bijzonders. Iets wat onder andere aansluit bij De Ark van Noach, de andere traditionele beeldengroep op de kerk."

Met het kunstwerk van Coenen is de stichting daar zeker in geslaagd, zegt Verhagen. Het kunstwerk bestaat uit een reeks uitvergrotingen van microscopische fenomenen die dankzij de wetenschap te zien zijn (cellen, virussen, beerdiertjes) en die meer kunnen vertellen over de plaats van de mens in de kosmos. "Met zijn kunstwerk onderstreept Arno Coenen het belang van de wetenschap en onderkent hij tegelijk de rol die religie kan spelen in het hoop geven en motiveren van mensen om hun toekomst op een positieve manier vorm te geven."

Eigentijdse kerk

Verhagen beaamt dat de beeldengroep geen traditionele kerkkunst is. "Of het kunstwerk tot discussie zal leiden in de stad? Nou, ik hoop niet alleen in de stad, maar in het hele land. Dit past bij ons. We zijn niet voor niets een eigentijdse kerk met lef. En het mooie is: dit werk van Coenen vertelt een verhaal. En dat willen we graag laten zien."

Het kunstwerk zal volgens Verhagen op de kerk blijven staan. "Boven op de Eusebius. Permanenter kan het niet worden, zou ik zeggen."

Zie ook: Eusebius is nu officieel een monument

Deel dit artikel