Tom de Nooijer keert niet terug bij de SGP in Oldebroek. Foto: Omroep Gelderland

Tom de Nooijer keert niet terug bij de SGP in Oldebroek. Foto: Omroep Gelderland

OLDEBROEK - Het lokale bestuur van SGP Oldebroek kon, ondanks een aangenomen motie, de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer aanpassen. Dat zegt voorzitter Hendrik Wielink. Zaterdag ontstond nieuwe ophef, omdat Tom de Nooijer tóch geen plek op de kandidatenlijst heeft gekregen, terwijl leden daartoe via een aangenomen motie hadden opgeroepen.

Tijdens de ledenvergadering op 17 december 2021 werd duidelijk dat een meerderheid van de leden van de SGP Oldebroek Tom de Nooijer als lijsttrekker voordroeg. Wielink benadrukt dat de kandidatenlijst al voorafgaand aan die vergadering definitief was, en zegt dat er daarom niets meer aan de lijst gedaan kon worden. "Wij als lokaal bestuur hebben niet de bevoegdheid om een vastgestelde lijst aan te passen. Sterker nog, volgens mij kan niemand die lijst meer veranderen." Wielink heeft daarover contact gehad met het landelijke bestuur van de partij, en voelt zich gesteund door die afdeling.

Zie ook: Soap rond SGP-raadslid De Nooijer bereikt kookpunt: vijf kandidaat-raadsleden weg

De keuze van het bestuur leidde afgelopen zaterdag tot nieuwe onrust. Vijf kandidaat-raadsleden trokken zich terug van de kieslijst. "Dat is natuurlijk erg jammer", zegt Wielink. "Al heb ik nog van geen van hen een officiële verklaring gekregen dat zij niet meer op de lijst willen staan."

Met het wegvallen van de vijf kandidaten ontstaat een krapte op de kieslijst van de SGP. De partij heeft op dit moment vier zetels in de gemeenteraad, waardoor kandidaten die eerder op een onverkiesbare plek stonden, nu kans maken om in de raad terecht te komen. "Dat hebben we met hen overlegd, en iedereen die verkiesbaar is, is gemotiveerd om een plek in de gemeenteraad in te nemen", garandeert Wielink.

Sociale media

Over de reden van de breuk met Tom de Nooijer wil Wielink weinig kwijt. "Het ging mis in de dagelijkse samenwerking tussen Tom en de fractie", legt hij uit. "Er zijn vier jaar lang spanningen geweest, onder meer over het gedrag van Tom op sociale media. Tom voerde daarin soms een eigen koers ten opzichte van de fractie."

Zie ook: Tom de Nooijer na conflict nu echt weg als raadslid: 'Ik hoop dat de rust terugkeert'

De Nooijer staat bekend om zijn uitgesproken meningen op onder meer Twitter. Zo kreeg hij veel reacties op een optreden bij Omroep Gelderland, waarin hij vertelde dat hij niet gevaccineerd is. Ook dit weekend reageerden Twitteraars verdeeld op het bericht dat De Nooijer geen lijsttrekker zal worden: sommigen zijn blij dat hij geen plek krijgt, en associëren hem met Forum voor Democratie, anderen zijn ernstig teleurgesteld in de lokale SGP.

Hoe nu verder?

Die teleurstelling is ook te proeven bij de SGP-leden die zich nu terugtrekken van de kandidatenlijst. Carlo van de Put, Henk van Pijkeren , Barry van der Velde, Jonathan Vroombout en Jack van Werven reageren verbolgen op de keuze van het bestuur om de moties naast zich neer te leggen. “In achterliggende periode is mij pijnlijk duidelijk geworden dat binnen SGP Oldebroek sprake is van een verziekte sfeer", schrijft Vroombout.

Hoe het nu verder moet met de lokale SGP en met Tom de Nooijer en de dissidenten, weet niemand. "Wij gaan ons vanaf nu richten op de verkiezingscampagne", zegt Wielink. "Ik kan me voorstellen dat mensen teleurgesteld zijn dat Tom niet op de lijst staat, maar we hopen dat ze toch op ons stemmen. Na de verkiezingen zullen wij tijdens een ledenvergadering onze positie als bestuur bespreekbaar maken. We gaan er de komende tijd ook over nadenken hoe we de relatie met Tom kunnen herstellen."

De deadline voor het inschrijven van een nieuwe partij is inmiddels verstreken, dus De Nooijer zal niet met een eigen partij mee kunnen doen aan de komende verkiezingen. De Nooijer zelf wil nergens op reageren.

Zie ook: SGP-leden steunen Tom de Nooijer bij conflict, vertrek bestuur geëist

Deel dit artikel