Hulpdiensten haalden na een zoektocht van een uur het levenloze lichaam uit het water. Foto: Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Hulpdiensten haalden na een zoektocht van een uur het levenloze lichaam uit het water. Foto: Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

WAGENINGEN - De 22-jarige zwemmer die zaterdag om het leven kwam in Wageningen, was een asielzoeker. Hij woonde in het asielzoekerscentrum in de stad, bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De man, afkomstig uit Irak, zou zaterdag met een groep verkoeling hebben gezocht in de Nederrijn. Aan het eind van de middag verdween hij onder water. Hulpdiensten haalden na een zoektocht van ongeveer een uur zijn levenloze lichaam uit het water.

Volgens de woordvoerder van het COA is er in het asielzoekerscentrum in Wageningen geschokt gereageerd op het nieuws. “Het heeft heel veel impact op die locatie”, zegt hij.

Voorlichting

Twee jaar geleden overleed op bijna dezelfde plek ook al een 22-jarige asielzoeker uit het azc in Wageningen. Volgens de woordvoerder waarschuwt het COA elk jaar voor de gevaren van zwemmen in de rivier. “We hebben op sommige plekken ook schepen liggen. We vertellen hoe gevaarlijk het kan zijn. Dat het aantrekkelijk lijkt om in het water te springen, maar dat je moet oppassen voor de stromingen. Soms zijn er ook vrijwilligers die zwemles geven.”

De zegsman weet niet hoe het in Wageningen dan toch zo mis kon gaan. “De politie doet nog onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Alles wat ik daar nu over zeg, is een slag in de lucht.”

Beelden van de zoekactie in de Nederrijn:

Het uiterwaardengebied in de omgeving van de Pabstsendam is een populaire recreatieplek, zeker op warme dagen. Ook de gemeente waarschuwt al langer dat zwemmen gevaarlijk is. "Mensen kunnen prima met hun voeten in het water, om af te koelen met de huidige temperaturen. Als ze maar stilstaan bij de gevaren, zoals plotselinge sterke stroming, snel varende schepen en kans op kramp", zei een woordvoerder daarover.

Zwemmen tussen de kribben wordt gedoogd

Volgens Rijkswaterstaat is het altijd verboden om te zwemmen op plekken van de rivier die bestemd zijn voor de doorgaande scheepvaart. Op de bewuste plek in Wageningen is bovendien extra gevaarlijk om te zwemmen, omdat het om een snelvaargebied gaat. In zo’n gebied mogen kleine schepen, korter dan 20 meter, harder dan de reguliere maximumsnelheid van 20 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat ‘pakt iedere kans’ om mensen te waarschuwen voor het zwemmen in de rivieren, zegt mobiele verkeersleider Roland de Vries. Op zwemmen in de vaarweg van rivieren staat een boete van 140 euro. Recreëren tussen de kribben wordt volgens De Vries gedoogd.

Burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen spreekt zijn medeleven uit:

Zie ook:

Deel dit artikel