Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De oude en de nieuwe situatie. Foto: Omroep Gelderland
De plek waar de tijdelijke brug moet komen. Foto: Google Maps

De plek waar de tijdelijke brug moet komen. Foto: Google Maps

APELDOORN - Om de looproute voor studenten met een paar minuten te verkorten, wil het Apeldoorns college diep in de buidel tasten voor een tijdelijke brug. De kosten van 650.000 euro schieten bij oppositiepartijen in het verkeerde keelgat. Over een paar jaar komt er op dezelfde plek een definitieve brug. “Dit gaat een brug te ver.”

“De brug zou een mogelijke mentale barrière wegnemen die ontstaat als je niet in een rechte lijn naar school kunt lopen. Dat is flauwekul”, meent fractievertegenwoordiger Peter Kranenburg van de ChristenUnie. “Bovendien: de tijdwinst is verwaarloosbaar. Het gaat om 4 tot 5 minuten.”

Door de brug over het Apeldoorns Kanaal komt er een directe verbinding tussen het treinstation en het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) aan de Wapenrustlaan, in het voormalige kantoor van ABN Amro. Hogeschool Saxion biedt vanaf september onderwijs aan op deze locatie. De eerste jaren worden 150 tot 200 studenten verwacht. In het gebouw wordt samengewerkt met onder meer Universiteit Twente en de Politieacademie.

“Het is ontzettend belangrijk om mensen te verleiden, als je een hogeschool begint. Als je soepel naar de school loopt, dan heeft dat een ontzettende wervingskracht”, zo probeerde Jan Willem Meinsma, lid van het college van bestuur van Saxion, de gemeenteraad te overtuigen. Dat gebeurde donderdag tijdens een politieke bespreking. Vooralsnog gaat niet iedereen daarin mee.

“Kijk naar andere studentensteden. Daar moet je ook van de ene naar de andere campus lopen”, wuift Bouwien ten Bokum, fractievoorzitter van D66, de argumenten van tafel. “Onderwijsgeld moet naar onderwijs. Dit is een dure investering. Als ik het uitreken kom ik op een paar euro per oversteek.”

Vrees voor hogere kosten

Van de 6,5 ton wordt de huur van een tijdelijke noodbrug betaald, inclusief plaatsing en onderhoud. Gevreesd wordt dat de kosten voor de tijdelijke brug veel duurder uitvallen dan gedacht. “Er zit een risicoparagraaf in: die 650.000 euro zou ook veel meer kunnen zijn. Ik vind het nu al zonde van het geld”, aldus Kranenburg, die niet begrijpt waarom het college de inwoners hierover niet heeft bevraagd. “Ik kan het niet uitleggen. En het college kan het mij blijkbaar ook niet uitleggen.”

De oude en de nieuwe situatie - Foto: Omroep Gelderland

Een brug voor voetgangers over het kanaal was voor het bestuur van Saxion een randvoorwaarde bij het tekenen van het vijfjarig huurcontract. Een definitieve brug, waarover de gemeenteraad al heeft besloten, duurt drie tot vijf jaar. Dit is te laat voor het CVD, dat aanstaande september de deuren opent. Daarom vindt het Apeldoorns college een tijdelijke brug noodzakelijk.

Veiligheid

“Een bijkomend voordeel is de veiligheid, omdat je in één keer niet alleen het kanaal, maar ook de weg en het fietspad oversteekt”, zegt woordvoerder Roel van Vemde namens de gemeente. “Naast studenten zullen ook andere mensen die naar het CVD gaan (medewerkers, onderzoekers, gasten) de verbinding waarschijnlijk gebruiken. De brug is natuurlijk voor iedereen te gebruiken voor een directe loopverbinding naar het station, zoals mensen die werken aan de overzijde van het kanaal of bewoners uit de wijk.”

Of de tijdelijke brug er daadwerkelijk komt, is nog de vraag. Meer oppositiepartijen zijn kritisch op het voorstel van het college. Komende donderdag neemt de gemeenteraad hierover een beslissing.

Een woordvoerder van Hogeschool Saxion laat het volgende weten: “Voor studenten is bereikbaarheid een zeer belangrijke afwegingsfactor voor de keuze van een opleiding aan een onderwijsinstelling. Daarom is het belangrijk dat de locaties goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer. Daar hoort ook een directe en veilige looproute vanaf het station naar de locatie bij. Omdat dit een beperking is bij de locatie Wapenrustlaan, is hier door de samenwerkende kennisinstellingen nadrukkelijk aandacht voor gevraagd. We zijn blij dat de gemeente Apeldoorn via een loopbrug inzet op een veilige en toegankelijke route voor onze studenten.”

Deel dit artikel