- Er staat ons een lange periode van warme temperaturen en droogte te wachten. Dat zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. "Veel zon, weinig wind en zomerse temperaturen van 25 graden of meer." Volgende week kunnen er zelfs extreme temperaturen gemeten worden.

Woensdag is het nog 'fris', want in onze provincie stijgt het kwik niet veel hoger dan 19 graden, maar dat wordt dit weekend helemaal anders. "De zon breekt vanaf komende vrijdag door. Het wordt komend weekend al warmer, het wordt al snel 24 tot 25 graden", zegt Van Bernebeek.

"Ook het grootste deel van volgende week wordt het warm. Veel zon, weinig wind. De wind komt uit het zuiden, wat betekent dat de temperaturen omhoog gaan. We hebben het over zomerse waarden van 25 graden of meer. In de loop van volgende week zou het nog wat warmer kunnen worden, met misschien wel tropische temperaturen van 30 graden."

40 graden?

In die week erna lopen de temperaturen nu nog flink uiteen, laat de weerman weten. "Hoe warm het exact wordt, dat moeten we nog even afwachten." De voorspelling voor de lange termijn laat nu dus hoge temperaturen zien.

Het bovenste puntje van de grafiek laat zelfs nog extremere temperaturen zien. Maar hoe groot is de kans dat dit uitkomt? "Dat is heel tricky om aan te geven, maar de bovenkant van de pluim gaat richting de 40 graden."

"Maar", zegt Van Bernebeek duidelijk, "de onderkant zit op 20-22 graden. Met die marge moeten we momenteel dealen. Die kans is ongeveer even groot, maar je ziet wel dat het gemiddelde van die pluim al wel rond de 30-31 graden zit. Dat is voor die termijn - want je zit nog 8 tot 10 dagen in het voren - wel opvallend hoog. Die marge wordt de komende dagen wel kleiner, dan zien we wat het daadwerkelijk gaat worden."

Omroep Gelderland maakte eerder deze video met tips hoe je tijdens een hete plaknacht toch lekker kan slapen:

Deel dit artikel