Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Blauwalgonderzoeker Dedmer van de Waal sleutelt aan de blauwalgboei. Foto: LEISURELANDS
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Deze blauwalg test het water van recreatiegebied Wylerbergmeer in de buurt van Nijmegen. Foto: NIOO
De koning krijgt te horen hoe de blauwalgboei werkt. Foto: Omroep Gelderland

De koning krijgt te horen hoe de blauwalgboei werkt. Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - Een boei vol sensoren die continu de waterkwaliteit test op de giftige blauwalgbacterie: het was een van de proeven waar koning Willem-Alexander over werd bijgepraat tijdens zijn werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen.

Wanneer blauwalg opduikt in een recreatieplas dan staan daar waarschuwingsborden of er geldt zelfs een negatief zwemadvies. "Maar we kunnen vaak alsnog veilig zwemmen", aldus blauwalgonderzoeker Dedmer van de Waal.

Om beter inzichtelijk te krijgen hoe blauwalg reageert op weersinvloeden experimenteert Van de Waal sinds kort met een blauwalgboei. "Ieder uur krijgen we via ons systeem een update van de hoeveelheid blauwalg die de sensoren waarnemen."

Blauwalgonderzoeker Dedmer van de Waal sleutelt aan de blauwalgboei - Foto: LEISURELANDS

Volgens Van de Waal testen de meeste waterschappen maar eens per week de waterkwaliteit op blauwalg. "Stel dat er geen blauwalg wordt geconstateerd, maar dat de wind na de meting draait. Dan kan het zijn dat er zo maar ineens een laagje algen aan komt drijven. Dan stel je mensen onnodig bloot aan een hoger risico. Maar andersom kan het natuurlijk ook zo zijn dat je juist wel gewoon kunt zwemmen."

Vijfhonderd zwemwaterlocaties

De blauwalgonderzoeker hoopt dat de blauwalgboei waterbeheerders meer inzicht geeft. "Ze zouden daarmee hun wateren flexibeler kunnen monitoren. Vooral recreanten kunnen daar veel baat bij hebben bij de vijfhonderd zwemwaterlocaties in Nederland."

Deze blauwalg test het water van recreatiegebied Wylerbergmeer in de buurt van Nijmegen. - Foto: NIOO

Volgens Van de Waal wordt er elk jaar bij een derde tot de helft van deze locaties blauwalg geconstateerd. En dankzij een beurs van twee miljoen euro van de Europese Unie gaat hij daar de komende jaren uitvoerig onderzoek naar doen. "Wij willen weten waarom daar blauwalg zit en wat we in de toekomst kunnen verwachten dankzij klimaatverandering."

Water wordt mogelijk giftiger

Onderzoeksresultaten beloven volgens Van de Waal niet veel goeds: "Hoge temperaturen zijn goed voor blauwalg; dat vinden ze lekker. Dat is ook de reden dat ze vaak goed groeien in de zomer. Als de zomers warmer worden dan nu, dan verwachten we dat we vaker blauwalg krijgen en ook dat de hoeveelheden toenemen. Het water wordt dan echt giftiger."

Zie ook: Veilig zwemmen in natuurwater? Zo moet blauwalg te voorspellen zijn

Deel dit artikel