Bevrijdingsfeest "Wageningen45 Live" dit jaar online - RTV Rijnstreek

WAGENINGEN - Er komt geen groots bevrijdingsfeest in Wageningen. Geen grote podia in Wageningen waar je naartoe kan gaan om te genieten van de muziek, lekker eten en drinken. Vanwege het coronavirus is publiek bij activiteiten (vooralsnog) niet mogelijk. Alle activiteiten zijn daarom online te beleven.

Wageningen, Stad der Bevrijding, staat dit jaar op 4 & 5 mei in het teken van herdenken en vieren. Met talloze online reportages, optredens en activiteiten wordt invulling gegeven aan het thema, ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’. Bekende onderdelen als het bevrijdingsvuur, Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een (aangepast) Bevrijdingsfestival zijn ook dit jaar belangrijke bouwstenen van het programma. De programmering is twee dagen lang te volgen via een interactief programma, Wageningen45 LIVE, op Wageningen45.nl.

Burgemeester Van Rumund (Wageningen) is enthousiast over de plannen: “Knap dat met dit programma, met alle vrijwilligers, partners en (lokale) initiatieven, Wageningen haar beste beentje voorzet en in deze moeilijke periode uitzoekt en uitvoert wat wél mogelijk is. Zo voert de Stad der Bevrijding haar opdracht uit om vrijheid te hoeden!”.

4 mei Bevrijdingsvuur en verschilmakers

In de avond van 4 mei wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen. Daar zijn de 14 verschilmakers van Wageningen45 bij aanwezig. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Een geheugen dat in het komende decennium zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsambassadeurs relevanter dan ooit. Dit is daarom hét moment om nieuwe generaties verschilmakers te activeren en via Wageningen45 aan het woord te laten. Hoe maken zij het verschil?”. De verhalen van deze 14 verschilmakers zien we terug op 4 mei bij zowel de NOS, Omroep Gelderland als Wageningen45 LIVE. Na de bevrijdingsvuurceremonie brengen zij het vuur naar de 14 Bevrijdingsfestivals door heel Nederland.

Aandacht voor Veteranen

Hoewel er dit jaar geen veteranen naar Wageningen kunnen komen, worden ze nauw betrokken bij het programma. Tijdens de persbijeenkomst deelde veteraan Wim Oldenhof (96) zijn ervaringen: “Als jonge jongen denk je niet na over gevolgen op lange termijn, je probeert op dat moment het goede te doen”. Met een speciale brievenactie worden alle veteranen, die op Nederlands grondgebied hebben gevochten, in aanloop naar 5 mei bedankt door ruim 350 Wageningse scholieren. Een aantal van deze veteranen zien we (op video) terug tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei, terwijl die brieven worden voorgelezen door scholieren van SG Pantarijn. Daarna start in Wageningen, vanaf verschillende bijzondere locaties, het aangepaste Bevrijdingsfestival Gelderland, uitgezonden via Wageningen45 LIVE.

Muzikale Tour van de Vrijheid

In de ‘Muzikale Tour van de Vrijheid’ ontmoeten 8 muziekmakers én 8 verhalenvertellers elkaar bij iconische oorlogsmonumenten in Gelderland. Die ontmoetingen, waarin muziek verbindt, worden op woensdagmiddag 5 mei uitgezonden bij Omroep Gelderland. Tijdens alle activiteiten en optredens staat een vraag centraal, ‘Vrijheid: hoe maak jij het verschil?’.

Het volledige jaarprogramma van Wageningen45 is terug te vinden op Wageningen45.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 226 925 19 of mail ons: nieuws@rtvrijnstreek.nl

Deel dit artikel