Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Commentator Ester van Muijen en prof. dr. Erik Scherder in gesprek over het brein Foto: Hersenstichting
Ankeiler: Damvereniging WSDV organiseerde een online kloksimultaan om geld in te zamelen voor de Hersenstichting.

WAGENINGEN - Damvereniging WSDV organiseerde een online kloksimultaan om geld in te zamelen voor de Hersenstichting. Oud-wereldkampioen Schwarzman, samen met Jan Groenendijk paradepaardje van de Wageningse topclub WSDV, verleende belangeloos hun medewerking, evenals de commentatoren Ester van Muijen en Ron Heusdens. Het toernooi was live te zien via het youtubekanaal van Draughts10x10 van WSDV’er Matthias de Kruijf.

De deelnemers moesten minimaal 11 euro betalen maar meer mocht ook. Er werd gekozen voor de Hersenstichting omdat die voor veel dammers aansprekend is. Voor dammers zijn de hersenen immers van groot belang en hersenaandoeningen zijn hard op weg om de grootste ziekte van Nederland te worden.

Sensatie in de eerste wedstrijden

Alexander Schwarzman, viervoudige Russische oud-wereldkampioen, won in 4,5 uur tijd negentien partijen, speelde er zestien remise en verloor er twee. Meteen na de aftrap was er al sensatie. Schwarzman trapte al na drie zetten in de verlengde Haarlemmer, een damzet dat je al op de basisschool leert. Daarna kwam de ene na de andere overwinning binnen en zo eindigde hij op de voor hem acceptabele score van 73 procent. Hij won van WSDV-ers Marie Gabbert en van coming-man Machiel Weistra, die in de aanval werd overmeesterd.

Prof. dr. Erik Scherder

Er kan nog tot en met woensdag 21 april kan worden gedoneerd via www.hersenstichting.nl/actie/draughts10x10

Bijzonder was dat voor deze actie namens de Hersenstichting het bekende boegbeeld prof. dr. Erik Scherder samen met WSDV-ster Ester van Muijen een video heeft opgenomen met tips en trucs over hoe je het beste uit je brein kunt halen en hoe je beter kunt dammen en schaken. Ook werd antwoord gegeven op de vraag of mannen slimmer zijn dan vrouwen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 226 925 19 of mail ons: nieuws@rtvrijnstreek.nl

Deel dit artikel