RTV Rijnstreek - Nieuws

Foto ter illustratie. Foto: ANP

Foto ter illustratie. Foto: ANP

ARNHEM - De provincie vreest een slecht bod als ze het openbaar vervoer voor tien jaar uitbesteedt in de regio Arnhem-Nijmegen. Daarom komt er nu een concessie voor slechts twee jaar. OV-bedrijven hebben het zwaar door de coronacrisis. Veel minder reizigers maken gebruik van het OV.

Door het coronavirus is het aantal reizigers in het openbaar vervoer de laatste maanden fors afgenomen: veel mensen werken of studeren - nog steeds - vanuit huis en maken geen gebruik van bus, trein, metro en tram. De provincie denkt dat over twee jaar de reizigerspatronen en het aantal reizigers beter te voorspellen zijn.

Vervoersbedrijven die het OV in Gelderland op zich willen nemen, kunnen nu niet met een goed bod komen om tien jaar lang het OV goed te regelen, redeneert de provincie. Dat zou ten koste gaan van de dienstregeling, de service aan reizigers en de kwaliteit van het vervoer.

Om dat te voorkomen, wordt nu een concessie gedaan voor twee jaar. Het gaat om het trein- en busvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen, een deel van de Gelderse Vallei, een deel van de regio Achterhoek en het complete Rivierengebied.

De overbruggingsconcessie wordt nu uitgewerkt. Zodra dit achter de rug is, kunnen bedrijven zich inschrijven op de noodconcessie. In het extreme geval dat niemand zich meldt, kan de provincie een bedrijf aanwijzen de concessie op zich te nemen.

Zie ook: Geen enkel bedrijf wil de Valleilijn gaan runnen vanwege corona

Deel dit artikel