RTV Rijnstreek - Nieuws

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Burgemeester Marcouch van Arnhem is voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Foto: Omroep Gelderland
De introductie van eerstejaars studenten in Wageningen verliep door corona dit jaar anders. Foto: archief Omroep Gelderland

De introductie van eerstejaars studenten in Wageningen verliep door corona dit jaar anders. Foto: archief Omroep Gelderland

WAGENINGEN - De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden Ahmed Marcouch heeft fel uitgehaald naar studenten in Wageningen. "Ze zijn een tijdbom voor ouderen en kwetsbaren", zei Ahmed Marcouch op Radio Gelderland. De burgemeester van Arnhem noemt het gedrag de studenten roekeloos.

In de veiligheidsregio van Marcouch stijgen coronabesmettingen in de privésfeer, op het werk én in het Wageningse studentenleven. Marcouch trok van leer richting de studenten: "Ze komen in studentenhuizen roekeloos bij elkaar. Met grote groepen bouwen ze een feestje. Dat is een groot risico en een gevaar voor de omgeving. Voor de ouderen en de kwetsbaren zijn studenten een tijdbom, terwijl ze zelf fysiek sterk zijn."

Luister hier wat Marcouch zei op Radio Gelderland:

Wageningen was vorige week even de gemeente met relatief de meeste besmettingen in Nederland. Daaronder waren voornamelijk studenten. Een woordvoerder van de Wageningen Universiteit (WUR) noemde de cijfers toen zorgelijk. Locoburgemeester Leo Bosland zei dat horeca het aantal studenten in cafés moest beperken.

Zie ook: Locoburgemeester Wageningen wil maximaal tien studenten in kroeg

"We hebben grote zorgen over de verspreiding", zei Marcouch woensdag op Radio Gelderland. "We moeten voortdurend de vinger aan de pols houden. En we kunnen het alleen maar volhouden als iedereen zich houdt aan de regels. Ook wat betreft hygiëne. Daar kun je geen politieagent bij zetten. Daar ben je als individu zelf bij en daar moet je elkaar op aanspreken."

'Stigmatisering'

Twee lokale politieke partijen, GroenLinks en Connect Wageningen, hebben kritiek op de eerdere oproep van locoburgemeester Bosland om specifiek groepen studenten en jongeren in Wageningse horeca te weren. Dat vinden ze 'stuitend en stigmatiserend'. "Alweer worden studenten in deze coronacrisis anders behandeld dan andere Wageningers", schrijven ze in een gezamenlijke verklaring op Facebook. 

Ze noemen het terecht 'dat aan de horeca gevraagd wordt te blijven hameren op de gedragsregels en om het bijeenkomen van grote groepen te ontmoedigen', "maar waarom alleen als het om jongeren en studenten gaat?"

Bestuurslid Bram Duurland van studentenvereniging SSR-W in Wageningen betreurt de uitlatingen van Marcouch. "Ook wij maken ons zorgen", zegt hij. "Studentenverenigingen zijn een veilige plek voor samenkomsten. Samen met de GGD en de gemeente hebben de verenigingen een protocol opgesteld." Duurland vreest dat tijdens de tweede golf kroegen en studentenverenigingen hun deuren moeten sluiten en daardoor in thuissituaties nog meer bestemmingen optreden. Duurland: "Studenten moeten een leuke tijd kunnen hebben, maar ook zij willen ouderen en kwetsbaren beschermen." Als Marcouch een kijkje wil nemen bij een studentenvereniging in Wageningen, dan is hij van harte welkom, besluit de woordvoerder van SSR-W.   

Deel dit artikel