RTV Rijnstreek - Nieuws

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Marieke lameris in bloeiend lupineveld Foto: Annemarie Kleve
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Andre Jurrius van ekoboerderij de Lingehof in Lupineveld Foto: Annemarie Kleve
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Josephine de Keuken maakt Lupine salade Foto: Annemarie Kleve
Lead Image 4:
Lead image TXT 4: Barend Kramer Foto: Annemarie Kleve
Handvol droge Lupinebonen Foto: Annemarie Kleve

Handvol droge Lupinebonen Foto: Annemarie Kleve

WAGENINGEN - Tien Wageningse horeca-ondernemers durven het aan om het ‘nieuwe’ ingrediënt lupine op de menukaart te zetten. Lupine is voor velen nog een onbekend gewas, terwijl het veel voordelen kent voor zowel de teler, de mens en de natuur. Lekker Lupine organiseert tijdens de nationale Week van de Duurzaamheid van 3 t/m 10 oktober en tijdens de Dutch Food Week van 10 t/m 17 oktober in Wageningen de restaurantactie en de impactmarkt.

Door: XON - René Hazeleger

Lekker Lupine wil daarmee chef-koks en consumenten laten kennis maken met lupine als ingrediënt. Ook wil Lekker Lupine op die manier kennis uit de praktijk op halen om de teelt en de vraag van bio lupine in Nederland te vergroten. Uiteindelijk is het de missie van Lekker Lupine om op ieders bord bio lupine van Nederlandse bodem te krijgen.

Proef Lupine bij tien Wageningse horeca Proef allerlei nieuwe, spannende en heerlijke creaties van Lupine. Tien horeca-ondernemers uit Wageningen serveren allemaal op eigen wijze, gerechten met Lupine. Van Curry, Zuid-Iraanse Dahl tot en Bitterballen en Salades. De horecaondernemers die mee doe zijn Drinks and Bites, Taste Wageningen, Colors World Food, Soek Damascus, Food of Cultures, de Keuken, Wijnbar Petit Louis, Wat in ’t Vat zit, speciaal biercafé De Vlaamsche Reus en café Rad van Wageningen. Zij doen elk vanuit eigen motivatie mee aan dit experiment. Grootste gemene deler is de trots en ambitie om juist in Wageningen voorop te lopen om de nationale eiwittransitie concreet in de praktijk te brengen. Maar ook om het ingrediënt Lupine te vertalen naar een lekker gerecht, passend bij de eigen menukaart én met een goed verhaal.

Proef Lupine op de Impactmarkt Wageningen Bij de Impactmarkt op zaterdag 10 oktober aan de Costerweg in Wageningen kunnen mensen lupine proeven en ontdekken. Chef-kok Barend Kramer maakt verschillende hapjes van lupine. Hij is sinds de start van Lekker Lupine al enthousiast over lupine. Hij kende het nog niet als ingrediënt, maar nu experimenteert hij ermee om de lekkerste gerechten en hapjes te maken, zoals een echte ‘Foodvalley’ smoothie van lupine en algen uit de regio. In veel landen is lupine al wél een bekend ingrediënt, zoals in Egypte. Liefhebbers kunnen Nagwa’s Termis proeven; een populaire streetfood snack in Caïro.

Voordelen van Wageningen: kennis en praktijk Wageningen is met de universiteit, onderzoeks- en kennisinstituten de ideale plek om de teelt en afzet van lupine verder te ontwikkelen. Studenten van Wageningen Universiteit doen onderzoek naar de afzetmogelijkheden van lupine. Vanaf 3 oktober en tijdens de Impactmarkt kunnen bezoekers een enquête invullen. Zo krijgt Lekker Lupine zicht op hoe de consument naar Lupine als ingrediënt kijkt. Ook de gemeente Wageningen is via Wageningen Duurzaam betrokken, omdat Lekker Lupine een initiatief is dat bij uitstek laat zien hoe we ons voedselsysteem duurzaam kunnen inrichten. De kracht van Lekker Lupine is voor de gemeente bovendien dat het draait op de creativiteit en actieve betrokkenheid van alle spelers in dit voedselnetwerk, waaronder niet alleen producenten maar ook bijvoorbeeld chefs, inwoners en onderzoekers.

Community in ontwikkeling Ook is er inmiddels een brede community van oa consumenten en chef-koks die het leuk vinden om meer te doen met lupine. Foodblogger Rens Kroes maakte al een falafel-recept voor Lekker Lupine en deelde dat met haar 368.000 volgers op instagram. Vanuit dit brede netwerk ontstaat inspiratie om samen te werken, te leren en te innoveren om Lupine groter te maken in Nederland. Kijk op https://lekkerlupine.nl voor kennis, nieuws, recepten of op instagram @LekkerLupine

Over Lekker Lupine Lekker Lupine zet zich in om de bekendheid, consumptie en teelt van biologische Lupinebonen van Nederlandse bodem te vergroten. Lekker Lupine is een initiatief van teler André Jurrius en Marieke Laméris van Proeflab Wageningen. André teelt al 10 jaar Lupine op zijn biodynamische boerderij De Lingehof. Zij ontmoetten elkaar tijdens Rabofoodforward in het voorjaar van 2020 en ontwikkelden met twee andere deelnemers, Machiel Kommers en Thomas Poels, ‘Lekker Lupine’. Vanuit een groeiende community met partners uit de hele voedselketen en consumenten - zetten zij zich in voor hun missie om concrete invulling te geven aan de eiwittransitie, om te zorgen dat Lupine op ieders bord komt, dat er meer oppervlakte bio lupine in Nederland geteeld gaat worden en dat iedereen kan profiteren van de voordelen van Lupine.

Deel dit artikel