RTV Rijnstreek - Nieuws

Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - In de supermarkt kiezen we steeds vaker voor duurzame producten. Dat blijkt uit cijfers van Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI in Zaltbommel. Maar makkelijk is het vaak niet om tijdens het doen van de wekelijkse boodschappen duurzame keuzes te maken.

Door: Laurens Tijink

Het is volgens Emely de Vet vaak onduidelijk wanneer je de duurzame keuze maakt. Er zijn heel veel verschillende factoren die maken of een product al dan niet duurzaam is, vertelt de hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl van Wageningen University & Research.

Waar een product vandaan komt, hoe het is bewerkt en ook de verpakking zijn van invloed op hoe duurzaam een product uiteindelijk is. Dat maakt het moeilijk om groene keuzes te maken.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

De Vet heeft een aantal handvatten die kunnen helpen om ervoor te zorgen dat er duurzamere producten in het winkelwagentje belanden:

 • Eet volgens de Schijf van Vijf
  De Schijf van vijf is een richtlijn die helpt bij het maken van gezondere keuzes. Deze producten zijn vaak ook duurzamer. 
   
 • Eet minder dierlijke producten
  De productie van vlees en zuivel heeft een grote impact op natuur en milieu. Voor het opfokken van de dieren is veel voedsel en water nodig. Daarnaast produceren de dieren mest, wat leidt tot milieuproblemen. Voor het verwerken van het vlees wordt veel energie verbruikt.
   
 • Eet minder
  We zijn in de loop der jaren steeds meer gaan eten. De porties en zelfs de borden zijn groter geworden. Als we minder eten, wordt er minder geproduceerd en dat is dus uiteindelijk duurzamer.
   
 • Eet volgens het seizoen
  Seizoensproducten hebben vaak een kortere afstand afgelegd voordat ze op je bord belanden. Vaak zijn ze ook goedkoper, dus het is ook goed voor je portemonnee. 
   
 • Kies zoveel mogelijk onbewerkte producten
  Koekjes, chips, frisdranken... Om deze producten te maken, gebeurt er vaak een boel in de fabriek. Al die bewerkingen slurpen energie. Het eindproduct is hierdoor over het algemeen niet heel duurzaam.

Er bestaan ook keurmerken die aangeven hoe duurzaam een product is. Uit de cijfers van Monitor Keurmerken Retail blijkt dat eieren en vis het vaakst met zo'n keurmerk worden verkocht. De verwachting is dat het aanbod van duurzamere producten in de supermarkt de komende jaren zal blijven groeien.

Groene Koppen op TV Gelderland

Woensdagavond is op TV Gelderland de achtste aflevering van Groene Koppen te zien. Presentator Harm Edens bezoekt Gelderlanders die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Deze keer praat hij met 'Ecomeisjes' Rosalie en Wieteke uit Ermelo.

Bekijk hier de hele uitzending:

Deel dit artikel