Propvolle ic's: 'Uw bed en beademing zijn nodig voor iemand die zieker is' - RTV Rijnstreek

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2:
Lead Image 3:
Lead image TXT 3:
Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

APELDOORN - De Gelderse intensive cares liggen vol. Propvol. Verpleegafdelingen nemen minder patiënten op, en toch moeten artsen op de IC's nog patiënten verplaatsen naar andere ziekenhuizen omdat er te weinig plek is. Dat is te zien in de laatste aflevering van Nu, in het ziekenhuis bij Omroep Gelderland.

"Goedemorgen, hoe gaat het?", vraagt intensive care-arts Anke Kröner aan Els Muetstege. Met moeite antwoordt Els dat het goed gaat. "Gisteren bent u van de beademing af gegaan. En u had al begrepen dat u van de intensive care af gaat, hè?" Els knikt en zegt buiten adem tegen mij: "Weet je wat ik even wil zeggen? Dat dit toppers zijn." Ze wijst naar Anke en verpleegkundige Willemijn. "Ze zorgen zo goed voor mij." 

Foto: IC-arts Anke Kröner onderzoekt Els Muetstege

"Dat vind ik wel bijzonder dat u dat zegt", reageert Anke. "Want u weet ook dat u best wel snel van de intensive care af moet. Normaal zouden we iemand die net één dag van de beademing af is nog niet van de intensive care sturen. Maar ja, de omstandigheden zijn niet normaal. We hebben uw bed en de beademingsmachine nodig voor iemand die nog zieker is en we gaan u op de verpleegafdeling heel goed in de gaten houden."

Bekijk hier de laatste aflevering van Nu, in het ziekenhuis. De tekst gaat eronder verder

Als Anke afscheid heeft genomen van haar patiënt stuit ze op de gang op haar collega Alex Katinakis, ook intensive care-arts. Hij heeft een probleem. "Op de verpleegafdeling liggen vier patiënten zo slecht dat ze eigenlijk hier naar de IC moeten. Maar we hebben geen plek." Anke vertelt dat mevrouw Muetstege weggaat en dat er in Deventer waarschijnlijk een bed vrij is. "Dat zijn er twee", zegt Alex. "Die andere twee moeten we dan nog even op de verpleegafdeling verzorgen."

Foto: overleg tussen twee artsen op de intensive care in Apeldoorn

Tweede golf later op IC

"Het is niet verwonderlijk dat het hier en op de andere IC's nog zo druk is", zegt Anke. "Het duurt altijd een paar weken voordat coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen zó ziek worden dat ze naar de intensive care moeten. Dus bij ons komt de golf aan patiënten altijd een paar weken later."

Foto: IC-verpleegkundige Willemijn verzorgt Els Muetstege

Ze zijn bang dat de drukte nog wel maanden kan aanhouden. Alex Katinakis: "Zeker nu premier Rutte dinsdag heeft gezegd dat de strengste maatregelen er weer af gaan, maak ik me wel zorgen dat het hier nog heel lang druk zal blijven. Anke Kröner valt hem bij: "Ik denk dat we dit wel tot april vol zullen moeten houden. En dat we het effect van een vaccin pas volgende winter gaan merken."

Kijk ook de andere afleveringen van Nu in het ziekenhuis. 

 De corona-afdelingen en intensive cares van onze Gelderse ziekenhuizen liggen onverminderd vol met coronapatiënten. Artsen en verpleegkundigen draaien nog steeds overuren. Operaties en behandelingen van andere patiënten worden uitgesteld. Wat betekent dat voor patiënten, artsen en verpleegkundigen. Verslaggeefster Annemieke Schakelaar bezoekt al wekenlang enkele Gelderse ziekenhuizen. Ze filmt op corona-afdelingen en intensive cares; praat met patiënten en hun familie; loopt mee met artsen en verpleegkundigen. Haar reportages zijn elke woensdag te zien op TV Gelderland vanaf 17.15 uur elk uur; te horen op Radio Gelderland op woensdag om 17.50 uur en te bekijken op onze website en sociale media. Dit is voorlopig de laatste aflevering. 
 

Door: Annemieke Schakelaar

Deel dit artikel