RTV Rijnstreek - Nieuws

Peer Konings, orthopedisch chirurg Rijnstate Foto: Omroep Gelderland

Peer Konings, orthopedisch chirurg Rijnstate Foto: Omroep Gelderland

ZEVENAAR - Een operatiekamer van ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar is vandaag weer in gebruik genomen. "Drie van de vier operatiekamers draaien weer", vertelt orthopedisch chirurg Peer Konings. "Blij dat het weer kan. Je ziet in de ogen van patiënten dat ze het zat zijn." Door de coronacrisis werden meerdere operaties herhaaldelijk uitgesteld.

Verschillende artsen die doorgaans in de operatiekamers werken, werden een tijd lang ingezet op de intensive care in Arnhem om daar onder meer coronapatiënten te helpen. Nu draait het personeel weer op drie operatiekamers. Konings: "Geweldig, heel fijn. Ook is er begrip van de mensen. Ze begrijpen dat overmacht speelt."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder:

Toch wachten op nieuwe heup

"Dagbehandelingen, de wat kleinere ingrepen kunnen nu doorgaan", vertelt Konings. "Maar de grote ingrepen zoals een nieuwe knie of heup nog niet." Volgens de chirurg komt dat door het personeelstekort. Nu loopt het aantal coronapatiënten dan wel terug in de regio. De druk blijft hoog in het ziekenhuis omdat zorgpersoneel door Covid-19 uitvalt.

Patiënten opgelucht dat operatie nu wel doorgaat

Patiënten die vandaag geopereerd kunnen worden zijn opgelucht. Onder wie Marijke Bloemendaal. Ze heeft last van haar pols. "Begin dit jaar brak ik mijn pols", vertelt ze vanuit haar ziekenhuisbed. "De plaat en schroeven moeten er nu uit want ik heb dag en nacht pijn."

Bloemendaal begrijpt dat het ziekenhuis er niks aan kan doen door de coronacrisis. "Het is natuurlijk vervelend, maar door het nieuwe coronavirus kan niemand er wat aan doen." Ze is wel opgelucht als straks haar klachten verholpen kunnen worden. "Dan kan ik weer fietsen én dan hoef ik niet mijn boodschappen tas aan één kant te dragen!”

Boze patiënten

Toch zijn er ook patiënten die door de pijn gefrustreerd raken, ook dat merkt het ziekenhuispersoneel. "Je treft soms schrijnende situaties. Dat mensen geïsoleerd raken. Door de pijn niet meer het bed uit kunnen. Nu hopen we méér mensen wél weer te kunnen helpen, " aldus Konings.

Door: Vera Eisink

Deel dit artikel