CleverMove verzorgt krachttrainingen voor oudere volwassenen - RTV Rijnstreek

Online krachttrainingen voor ouderen Foto: CleverMore

Online krachttrainingen voor ouderen Foto: CleverMore

WAGENINGEN - Beweging en gezonde voeding is een uiterst effectief middel om je weerstand te verhogen. Onderzoek laat zien dat beweging niet alleen ons immuunsysteem beter bewapent tegen virussen, maar ook de effecten van vaccinaties sterk kan verbeteren! ​ ​Bent u 50+ of 70+ en wilt u werken aan sterk lichaam met een boel weerstand? Zaterdag 16 januari kunt u deelnemen aan een online kennismakingsles verzorgd door CleverMore .

CleverMove, gevestigd op de campus van Wageningen Universiteit, biedt CleverMove Weerstand 50+ en CleverMove Weerstand 70+ aan. Twee online beweegcursussen voor oudere volwassenen die juist nu gebaat zijn bij een sterke weerstand. De nadruk ligt op krachtoefeningen. Wetenschappelijk is bewezen dat twee keer per week trainen op kracht de verouderingsklachten sterk vermindert. Naast het vergroten van de spierkracht, werken deelnemers aan het verbeteren van de algehele conditie, mobiliteit en flexibiliteit. Voor valpreventie werken zij aan coördinatie en stabiliteit. De beide programma’s starten met de online workshop Bewegen, voeding en weerstand.

De cursussen zijn op de desktop, laptop en op ieder mobiel apparaat te volgen. De deelnemers hebben een stoel nodig, 2 waterflessen (of gewichten) en een mat/deken voor grondoefeningen, en krijgen desgewenst elastieken weerstandsbanden opgestuurd. De online trainingen worden op een vast tijdstip uitgezonden. Herhalingen zijn beschikbaar om op elk gewenst moment af te spelen. Tijdens het wekelijkse vragenuur en tijdens de trainingen kunnen deelnemers via de chat vragen stellen aan de trainer.

Voor 57 euro p/p volgen deelnemers 3 maanden lang het uitgebalanceerde en weerstandsverhogende programma.

Verhoogd risico

Beperkende maatregelen verminderen de kans op corona besmetting op de korte termijn. Op de langere termijn blijken ze echter vaak negatief voor de kwetsbare spiermassa, coördinatie en spierkracht van oudere volwassenen. Onderzoek toont aan dat sociale isolatie, veranderingen in het eetpatroon en afgenomen fysieke activiteit leiden tot een verhoogd risico op chronische, leefstijlgerelateerde klachten. Zoals verminderde weerstand, cognitieve achteruitgang, fragiliteit, hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose en depressie. Deze ‘onderliggende’ klachten vergroten juist het risico op een ernstig ziekteverloop bij besmetting met COVID-19. Bovendien is gebleken dat beweging in veel gevallen een positief effect heeft op virusvaccinatie bij ouderen en mensen met overgewicht.

Effectieve trainingsmethode

“Veel oudere volwassenen zijn terughoudend het sporten weer op te pakken. Wat ze niet weten is hoe snel hun fysieke toestand achteruit gaat, terwijl (kracht)training juist zo effectief is voor het behoud van goed functionerende spieren en een goede weerstand”, aldus Nick Wezenbeek, afgestudeerd voedingsonderzoeker en oprichter CleverMove. Wezenbeek deed onderzoek naar de positieve effecten van beweging voor ouderen en de ondersteunende rol van voeding aan Wageningen Universiteit. Deze wetenschappelijke kennis en ruim vijftien jaar studie en begeleiding bij (kracht)trainingsvormen zijn gebundeld in de CleverMove Weerstand cursussen.

De CleverMove Weerstand cursussen starten op 25 januari voor 50+ en op 15 feb voor 70+. De kosten bedragen 57 euro p/p per 3 maanden, bij deelname met twee personen 49 euro p/p en vanaf drie personen slechts 45 euro p/p. Op 10 april 2021 starten de cursussen voor een tweede keer.

Meer informatie over CleverMove Weerstand 50+ en CleverMove Weerstand 70+

Deel dit artikel