Foto: Percy Cicilia Jr

Foto: Percy Cicilia Jr

WAGENINGEN - Wageningen is de eerste stad in Gelderland die stopt met wegwerpbekers. De kantines van de universiteit zijn al overgeschakeld op herbruikbare Billie Cups met 1 euro statiegeld. Ook doen de eerste horecazaken in de binnenstad mee met het afvalvrije systeem. “Een simpele manier om de verspilling van grondstoffen, de toename van zwerfvuil en de overlast in de publieke vuilnisbakken een halt toe te roepen,” zegt initiatiefnemer Emmy Van Daele.

Billie Cup werkt met herbruikbare bekers met 1 euro statiegeld. Het initiatief is overgewaaid uit België. De klant bestelt een drankje in een Billie, betaalt 1 euro en krijgt die waarborg terug als hij de Billie Cup inlevert bij één van de deelnemende zaken. Het zijn dus bekers met statiegeld. Zowel grote als kleine zaken kunnen meedoen koffiebars, foodtrucks, ijssalons en sapjesbars, maar ook de kantines van scholen, ziekenhuizen en bedrijven, want de beker is er in verschillende maten.

Minder afval in onze stand

Niet alleen onze aarde wint erbij, ook de horecaondernemers. Zij vragen statiegeld voor de Billie Cups. De kosten van de wegwerpbekers vallen hierdoor dus voor hen weg. De binnenstad kan er alleen maar schoner op worden, en als er toch een Billie Cup in de natuur terecht zou komen, is dat een waardevolle buit voor de Wageningse zwerfvuilrapers. De introductie van de statiegeldbeker past bij de duurzame ambities van Wageningen Klimaatneutraal.

Initiatiefnemer brengt Reuse Revolution op gang

Tot eind vorig jaar werden bij Wageningen University, de meest duurzame universiteit van de wereld, nog alle take-away drankjes in wegwerpbekers geserveerd. Onderzoekster Emmy Van Daele kon de bergen wegwerpbekers niet meer aanzien. Ze bracht met succes een echte ‘Reuse Revolution’ op gang. In oktober 2020 schakelde de WUR over op de Billie Cup. Drie maanden later sluiten met financiële ondersteuning van ‘Wageningen Doet’ ook andere horecazaken aan op het netwerk.

Deelnemende horeca in Wageningen

In de binnenstad van Wageningen kun je de bekers vanaf nu vinden én inleveren bij Columbus, Brownies&downies, caffè Tola en op de warenmarkt bij Sheba. Op de Campus doen Doppio en Orion mee. Deze horecaondernemers zetten zich nu al in voor dit hergebruiksysteem.

Over Wageningen Doet

Dit initiatief van Emmy is mogelijk gemaakt door het project 'Wageningen Doet'. Dit is een samenwerking van Solidez en Thuis Wageningen. Hiermee ondersteunen zij bewonersinitiatieven die bijdragen aan Wageningen. Inwoners met een goed idee en of die ermee aan de slag willen, kunnen kijken op www.wageningendoet.nu en contact opnemen met Solidez of Thuis Wageningen.

Deel dit artikel