RTV Rijnstreek - Nieuws

Hubert Bruls. Foto: ANP

Hubert Bruls. Foto: ANP

NIJMEGEN - De politie controleert de eerste drie dagen extra streng op de avondklok 'om even de norm te zetten'. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waar in de eerste nacht honderd boetes zijn uitgedeeld.

Sinds zaterdagavond geldt er een avondklok van 21.00 tot 04.30 uur. Wie zonder geldige reden op straat is, kan een boete van 95 euro verwachten.

Vierdaagestrategie

Dat er in het begin extra agenten op straat zijn, is een strategie die volgens Bruls geïnspireerd is op de Vierdaagse. “Dan handhaven we in het eerste weekend ook altijd net even wat strenger, zodat we daar de rest van de week plezier van hebben”, zegt Bruls.

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Bruls hoopt bij de avondklok op hetzelfde effect, zodat er later minder bekeuringen uitgeschreven hoeven te worden. “De eerste slag is een daalder waard.”

Rustiger op straat

Volgens Bruls bleven de meeste mensen tijdens de eerste nacht veelal thuis. En als ze de straat op gingen, hadden ze bijvoorbeeld een werkgeversverklaring bij zich of lieten ze de hond uit. “Ik hoor van de politie terug dat het aanmerkelijk rustiger was op straat”, aldus de burgemeester van Nijmegen.

Van de honderd bekeuringen in zijn regio, kwam bijna de helft van de grote politiecontrole op de A2 bij Zaltbommel. “Jammer voor de mensen die dachten: ze zullen wel alleen maar in steden en dorpen bekeuren en niet op de snelweg.”

Bonnenregen

In de stad Nijmegen werden volgens de burgemeester 27 boetes uitgeschreven, waarvan zeven voor jongeren in de wijk Lindenholt 'die dachten de politie uit te kunnen dagen'.

In Arnhem werden op de eerste avond 24 bekeuringen uitgedeeld, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Van andere regio's in Gelderland zijn nog geen cijfers bekend. Landelijk werden op de eerste dag van de avondklok 3600 boetes uitgeschreven.

Zo was de situatie op de snelweg voor en na de avondklok:

Deel dit artikel