Zonnepark toch welkom in Wageningen - RTV Rijnstreek

Er mag toch een zonnepark komen in Wageningen. Foto: Pixabay (ter illustratie)

Er mag toch een zonnepark komen in Wageningen. Foto: Pixabay (ter illustratie)

WAGENINGEN - Wageningen krijgt waarschijnlijk toch een zonneveld aan de Slagsteeg en Kanaalweg, ondanks dat het plan (nog) niet aan alle regels voldoet en er bezwaren van omwonenden zijn. Ondernemers mogen hun zonneparkidee verder gaan uitwerken. Dat heeft het gemeentebestuur besloten.

Het is een opvallend besluit, onder meer omdat het zonneveld waarschijnlijk nooit aan alle regels kan voldoen die de gemeente stelt aan zonneparken.

Te veel zonnepanelen

De bestuurders zouden dan dus een oogje dicht moeten knijpen. "In de regels staat vermeld dat maximaal 55 procent van het perceel bedekt is met zonnepanelen. Initiatiefnemer vraagt u om hiervan af te mogen wijken en om het perceel met 72 procent te bedekken met maximaal 15.750 zonnepanelen", staat in gemeentestukken. "De hogere dichtheid is noodzakelijk om financiële redenen."

Daarnaast hebben omwonenden en Agrarische Natuurvereniging het Binnenveld in 2019 bezwaren kenbaar gemaakt tegen de komst van een zonnepark. En vorige maand nog uitte Bewonersvereniging ‘Noord-West’ zorgen.

Akkoord

Toch gaat de gemeente nu voorlopig akkoord met het plan omdat het past binnen de Visie Buitengebied, waarin de locatie aan de Slagsteeg is aangewezen als transformatiegebied voor grootschalige initiatieven als zonnevelden. Het Parkmanagement en de Ondernemersvereniging Business en Science Park Wageningen, de initiatiefnemers, moeten nu wel duidelijk gaan maken hoe ze in overleg met de omwonenden en andere belanghebbende partijen gaan komen tot definitief plan.

Het geplande zonnepark komt op 6,6 hectare gemeentegrond en zal maximaal 25 jaar bestaan. Het zou in 2023 gebouwd moeten worden.

Zie ook: Wageningse raad verdeeld over plan zonneparken

Door: Joukje Valkenburg

Deel dit artikel