Maarten van Rossem is niet zo onder de indruk van Blote Jan - RTV Rijnstreek

Maarten van Rossem kijkt naar Blote Jan. Foto: Omroep Gelderland

Maarten van Rossem kijkt naar Blote Jan. Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - Blote Jan, zo wordt het Nationaal Bevrijdingsmonument in Wageningen ook wel genoemd. Het staat op het 5 Mei Plein en is gemaakt door Han Richters. "Toen het beeld in 1951 werd geplaatst, was er nogal wat te doen om de blote man: je kunt zijn geslacht zien", vertelt historicus Maarten van Rossem.

"Als kinderen noemden wij het al Blote Jan", zegt Van Rossem, die zelf opgroeide in Wageningen. "Het is een blote man op een sokkel. Maar nu ik er weer eens voorsta... je moet moeite doen om het geslacht te zien, en als je het eenmaal hebt gezien, ben je er niet van onder de indruk."

Bekijk hier de uitleg van Maarten van Rossem over 'Blote Jan'. De tekst gaat daaronder verder.

De sokkel bestaat uit leeuwen die op typerende wijze ronddrentelen met kwaad in de zin, legt Van Rossem uit. "Namelijk om die blote man op te eten." En dat is symbolisch voor de ellende die de Tweede Wereldoorlog heeft gebracht in Nederland.

'Blote Jan' staat met zijn handen omhoog. "Aan de ene kant dankt hij, 'het is voorbij, de gruwel is voorbij!' En tegelijkertijd kun je het ook interpreteren als 'hoe heeft zoiets kunnen gebeuren?', dus een soort van wanhoop waarmee hij omhoog kijkt", verklaart de historicus.

De uitleg over 'Blote Jan' komt uit Vrij Normaal... met Maarten van Rossem, een programma waarin Van Rossem colleges geeft aan jongeren over vrijheid. Het programma is iedere maandag te zien op TV Gelderland om 17.25 uur.

Deel dit artikel