De atalanta heeft tuinvlindertelling gewonnen. Foto: Vlinderstichting

De atalanta heeft tuinvlindertelling gewonnen. Foto: Vlinderstichting

WAGENINGEN - De koninginnepage rukt op in Gelderland. De atalanta is het meest geteld. Dat blijkt uit de jaarlijkse tuinvlindertelling.

In de provincie Gelderland zijn tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling de meeste vlinders geteld. "Dat is ook wel logisch. Het is een grote provincie. Maar met 28.000 is dat bijna een kwart van het totaal", aldus Ineke Radstaat van de Vlinderstichting. De tuinvlindertelling is dit jaar voor de twaalfde keer gehouden en liep van 3 tot en met 25 juli.

De vlinder die overal in het land het meest geteld werd, is de atalanta. Ook in Gelderland staat die bovenaan het tellijstje. De dagpauwoog staat landelijk en in Gelderland op nummer twee. Het Klein Koolwitje is de vlinder die op de derde plaats staat.

Opmerkelijk: koninginnepage rukt op

Ooit was de koninginnepage een vlinder die amper waargenomen werd in Nederland, vertelt Radstaat: "Toen ik 15 jaar geleden met dit werk begon, was het heel bijzonder dat hij op de Sint Pietersberg in Limburg werd waargenomen. Nu komt hij gewoon bij mij in de tuin in Bennekom voor."

Langzaamaan is de koninginnepage ook aan een opmars in Gelderland bezig. Hij lijkt nu de grote rivieren definitief overgestoken. "Het is een klimaatvolger", aldus Radstaat.

Met stip op tien in Gelderland: het boomblauwtje

De Gelderse lijst komt redelijk overeen met het landelijke beeld. De top drie is exact hetzelfde. Verder zijn er in de top tien slechts wat kleine accentverschillen. Maar één vlinder springt er in Gelderland uit: het boomblauwtje.

\In Gelderland staat het boomblauwtje op de tiende plaats. Landelijk haalt hij dat net niet. Maar dat zegt ook niet alles, meent Radstaat: "Het is een heel klein vlindertje. Hij fladdert zo voorbij en je moet hem toch maar net zien. Misschien hebben ze er in Gelderland beter op gelet."

Meer vlinders geteld: geen reden tot vreugde

Dit jaar zijn meer vlinders geteld dan in voorgaande jaren. De hoge aantallen vlinders van de afgelopen week stemden veel mensen positief. "In vergelijking met de afgelopen jaren klopt dat ook", zegt De Vlinderstichting. En de algemene tuinvlinders hebben na een aantal barre jaren met veel droogte eindelijk weer een goed jaar, omdat we een natter voorjaar hadden. Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2011-2020, zien we een daling. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit.

De afgelopen tien jaar was het aantal vlinders volgens de Vlinderstichting verontrustend laag. Met name de droogte van de afgelopen jaren was desastreus. Het koele natte voorjaar van 2021 heeft daar verandering in gebracht. De rupsen hadden veel te eten door alle regen. In de zomer is dat terug te zien in de vlinderstand: verschillende soorten zijn na jaren op het niveau van 30 jaar geleden.

Het complete rijtje in Gelderland:

  1. Atalanta
  2. Dagpauwoog
  3. Klein koolwitje
  4. Groot koolwitje
  5. Citroenvlinder
  6. Bruin zandoogje
  7. Gehakkelde aurelia
  8. Klein geaderd witje
  9. Distelvlinder
  10. Boomblauwtje

Deel dit artikel