De foto van Mirjam na de fotoshoot met Matty. Foto: Matty Maas

De foto van Mirjam na de fotoshoot met Matty. Foto: Matty Maas

ARNHEM - Verstild in de tijd, dat is café L'Amerique in Arnhem. De eigenaar overleed in 1996 en sindsdien ververste zijn dochter alleen het biertje en bloemetje op de bar als eerbetoon aan haar vader, weet fotografe Matty Maas. Zij geeft inwoners nu de kans zichzelf vast te laten leggen in deze tijdscapsule.

Dat slaat aan. "Elke keer als ik hier langsfietste dacht ik: ik zou hier zo graag een keer binnen willen kijken", vertelt Mirjam van Haaren. Zij boekte een fotosessie bij Matty. "De tijd heeft hier stilgestaan. Een unieke kans om in zo'n omgeving een foto te laten maken."

Bekijk de video. Tekst gaat daaronder verder.

[video:7368852]

Alles is achtergelaten

Wat het zo bijzonder maakt? "Het verstilde", legt Mirjam uit. "De deur is op slot gedaan. Er is niets opgeruimd en dat was het dan: alles staat nog zoals het toen is achtergelaten." Zij wijst naar een pakje shag op de bar: Drum halfzwaar, vijf gulden vijfenzeventig.

'Daar moest een kwartje in'

Cor ten Bhömer kan zich nog herinneren hoe hij 53 jaar geleden in het café stond te biljarten met zijn broer. "Toen was die oude man hier nog", doelt hij op de toenmalig eigenaar. "Dát ding hing er toen ook", zegt hij wijzend op de jukebox. "Daar moest je een kwartje ingooien ofzo."

Het was 'een gezellige stamkroeg', weet Cor. "Gezellige muziek: Nederlandstalig. Een hele leuke tent." En sindsdien is er weinig veranderd, ziet ook Cor die er zichtbaar van geniet om dit allemaal terug te zien.

'Dochter die dat 25 jaar volhoudt'

Zo komt Matty veel mensen tegen die 'de verhalen kennen van vroeger'. In september en oktober is het café voor even haar fotostudio. Het beeld van een dochter die uit liefde voor haar vader alleen het biertje en bloemetje op de bar met regelmaat verwisselt en niet denkt: ik ga het wel verkopen, vond Matty wel heel bijzonder. "En die dat dus ook 25 jaar volhoudt."

Bizar dat deze dingen er nog allemaal staan, zegt zij rondkijkend. "Je moet alleen niet aan de gordijnen trekken, want dan trek je ze stuk." Het geeft ook wel herkenning van hoe bruine cafés er in die tijd uitzagen, ervaart Matty. "Ik was er meteen weg van."

'Hierna kan het echt niet meer'

Met een groep familie en vrienden hield zij een uitgebreide fotoshoot. Daar werd zij 'zo enthousiast van' dat ze dacht: er zijn vast meer mensen die dit leuk vinden. Tot nu toe heeft de fotografe vijftien boekingen. "Daar kunnen er nog wel wat bij, maar de tijd is beperkt."

Ook het feit dat het 'hierna echt niet meer kan', maakt het een speciaal project vindt Matty. "Het is echt eenmalig." Wel hoopt zij op een mooie 'typisch Arnhemse locatie' om haar foto's straks te kunnen exposeren. "Zodat nog meer mensen kunnen zien hoe dit café was."

Zeven appartementen met horecadeel

Want als Matty straks haar studio sluit, gaat het pand op de schop. Er moeten zeven appartementen komen met een horecadeel, laat vastgoedondernemer Bas Jonker weten. De karakteristieke voorgevel blijft volgens hem behouden. "Goed plan", meent Mirjam die blij is dat het horecadeel grotendeels behouden blijft.

De gemeente moet de plannen nog wel goedkeuren.

Deel dit artikel