Er zijn momenteel volop muggen, zegt bioloog Arnold van Vliet. Foto: Omroep Gelderland

Er zijn momenteel volop muggen, zegt bioloog Arnold van Vliet. Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - De overlast door muggen is de afgelopen periode flink toegenomen. Gelderland ervaart op dit moment zelfs de meeste overlast van heel Nederland.

Via sociale media laten meer en meer mensen weten flink last te hebben van de muggen.

"Gisteravond even de ramen open gehad, toen had ik hele families in huis", reageert Agnes-Moree Dirksen op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland. "Elke avond kan ik tussen de dertig en vijftig muggen weghalen", schrijft Laura de Bruin. Esmeralda Teerink zegt dat het wel een invasie lijkt.

Dat er meer overlast lijkt te zijn, is te verklaren. "Dat ligt mogelijk in juni, toen hadden we in een flink deel van Gelderland nog regenval. Dat zorgt ervoor dat de muggenlarven ook de droge periode zijn doorgekomen", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Op de muggenradar komen dan ook reacties binnen. "Dat is meer het geval dan in andere delen van het land. De hoge temperaturen van de afgelopen dagen stimuleert dan weer de bijtactiviteit van de muggen."

Ontdek waarom er een muggenpiek in Gelderland is:

[video:7370529]

Waarom word ik lek geprikt?

"Horren voor de ramen, in de avond alles dicht en de airco aan", schrijft Dennis Wijnstekers op Facebook. En dat blijkt inderdaad belangrijk om muggenbeten te voorkomen. "Houd ze buiten het huis", zegt bioloog Van Vliet.

Maar waarom wordt de ene persoon nou veel geprikt en de ander niet? "Dat heeft niet met onze bloedgroep te maken, maar dat ligt vooral aan onze lichaamsgeur. Mensen zullen zelf wel weten of ze lekker gevonden worden."

Zie ook: Sander wordt enthousiast van muggen

Deel dit artikel