Gelderse geboortegolf, maar déze ziekenhuizen hebben nog plek voor bevallingen - RTV Rijnstreek

In welke plaats word je kind geboren? Foto: Pexels

In welke plaats word je kind geboren? Foto: Pexels

ZUTPHEN - Deze ochtend liet het Gelre Ziekenhuis in Zutphen weten dat er niet genoeg kraamverpleegkundig personeel is in hun ziekenhuis. Bevallende vrouwen moeten dan uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio. Waar kunnen zij terecht? En zijn er meer ziekenhuizen met deze problemen? "We hebben te maken met een geboortegolf", klinkt het in meerdere ziekenhuizen.

In het Gelre Ziekenhuis in Zutphen krijgt de kraamafdeling de dienstroosters niet meer rond. Een woordvoerder laat weten dat dat komt door 'zwangerschappen van verpleegkundigen, ziekteverzuim en een gebrek aan tijdelijke krachten'. Eerder deze week trok Kirsten Schatorjé van verloskundigenpraktijk Nona aan de bel over een tekort aan kraamverpleegkundigen in de regio. Wat is er aan de hand in Gelderland? Moeten aanstaande ouders zich zorgen maken over de bevalling?

Een geboortegolf

"We hebben te maken met een geboortegolf", laat een woordvoerder van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede weten. "Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn er veel zwangere vrouwen. Dan komt het ook hier in Ede voor dat we geen plek hebben en dan moeten bevallende vrouwen uitwijken naar een ander ziekenhuis in de regio. Andersom gebeurt het overigens ook. Dan zijn wij in Ede genoodzaakt plek te bieden aan een bevallende vrouw uit bijvoorbeeld Utrecht, omdat zij in haar eigen stad niet terecht kan."

We lopen allemaal op de tenen

Ook Rijnstate Arnhem ontgaat de geboortegolf niet.

"Het is hier heel druk", zegt een woordvoerder. "Maar met een slim roostersysteem is hier veel mogelijk. We zijn dan ook in staat om bevallingen van andere ziekenhuizen over te nemen. Het ziekenhuis in Zutphen heeft ons collegiaal op de hoogte gebracht en we zijn bereid om te helpen."

Rijnstate wijt het tekort aan verpleegkundig personeel aan de coronacrisis. "We lopen allemaal op de tenen", zegt de woordvoerder. "Vanwege de crisis hebben we veel moeten schuiven met verpleegkundigen. Maar door op een slimme manier onze capaciteit te benutten, kunnen we optimaal gebruik maken van de middelen die we hebben. Zo kunnen we de geboortegolf nog steeds aan."

'Wij kunnen de extra drukte aan'

Niet alle ziekenhuizen herkennen zich in het personeelstekort. "Ook wij zijn op de hoogte van de situatie in Zutphen", zegt een woordvoerder van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. "En we helpen hen waar we kunnen. Als Slingeland hebben we geen tekort aan verpleegkundig personeel, maar het is wel voorgekomen dat de verloskamers allemaal bezet zijn. Ook dan moeten aanstaande ouders helaas uitwijken naar een ander ziekenhuis."

Om andere ziekenhuizen te helpen zetten we alle zeilen bij

Een van die ziekenhuizen waar dat mogelijk is, is het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Zij laten weten klaar te staan voor vrouwen die moeten bevallen. "Ook hier is het drukker dan normaal", meldt een woordvoerder. "Maar wij kunnen de extra drukte goed aan. Om andere ziekenhuizen te helpen zetten we alle zeilen bij. Alle zwangeren uit de regio kunnen dus gewoon bij ons terecht om te bevallen. We moeten soms extra personeel oproepen, maar dat lukt over het algemeen goed."

Uitzondering voor acute zorg

De woordvoerder van Gelre ziekenhuizen Zutphen laat tot slot weten dat er naast Arnhem, Winterswijk en Doetinchem ook afspraken zijn met ziekenhuizen in Deventer. Daarnaast bieden ze zwangere vrouwen in Zutphen de mogelijkheid om in Apeldoorn te bevallen. "Voor levensbedreigende situaties wordt een uitzondering gemaakt. We staan continu in contact met verloskundigen en zijn volop bezig met het werven en opleiden van gespecialiseerde verpleegkundigen", besluit de woordvoerder.

Alle ziekenhuizen laten daarbij weten dat voor acute zorg altijd plek is. Ook worden moeders en kinderen niet eerder naar huis gestuurd vanwege eventueel ruimtegebrek. Aanstaande ouders hoeven dus niet te vrezen voor gevaarlijke situaties. Al is het dus goed mogelijk dat hun kind een geboren Winterswijker is.

Zie ook:

Deel dit artikel