Steeds meer groene schoolpleinen, maar het kan nog beter - RTV Rijnstreek

Het schoolplein van het Pantarijn in Wageningen werd vergroend met subsidie Foto: Omroep Gelderland

Het schoolplein van het Pantarijn in Wageningen werd vergroend met subsidie Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - Honderden Gelderse schoolpleinen zijn in de afgelopen drie jaar 'vergroend'. Ongeveer één op de drie basisscholen heeft met steun van de provincie bomen geplant, houten speelplekken aangelegd en vooral tegels weggehaald. "Maar...", zegt initiatiefnemer Antoon Kanis, "dat is niet genoeg."

"We hebben vorig jaar als provincie plannen gemaakt voor biodiversiteit en dan verbaast het ons dat de subsidieregeling nu al stopt", benadrukt Kanis. Hij vertegenwoordigt D66 in de provincie en diende drie jaar geleden een motie in, die uiteindelijk resulteerde in deze subsidie.

Het Statenlid ontving vorige maand een rapport van IVN Natuureducatie, de stichting die de scholen ondersteunt bij het verwezenlijken van de groene pleinen: "Bijna 70.000 leerlingen kunnen nu spelen en leren op zo'n plein. Als je die resultaten ziet dan heb je als politicus wel het idee dat je iets hebt kunnen veranderen in je eigen provincie!"

Minder tegels

"Ik denk dat het nog meer is dan waar we op hoopten", zegt Wouter Kool. Als biologiedocent op de middelbare montessorischool MHV Pantarijn in Wageningen, wilde hij al heel lang een schoolplein met minder tegels. Samen met collega's van de sportafdeling en leerlingen van de eco-schoolgroep maakte Kool een plan voor een groener schoolplein, waar bovendien ook meer mogelijkheden zijn om te bewegen.

"Nu is er een schoolplein waarop leerlingen kunnen sporten. Met houten klimtoestellen, een voetbalveldje, een groen deel waar bankjes staan en planten die er eerst niet stonden. Het trok voorheen helemaal geen leerlingen. Die zaten vaak binnen. Nu zie je in alle pauzes een heleboel leerlingen buiten", vertelt Kool.

Ook de scholieren zelf zien verschil met het vorige schoolplein. "Je had voorheen twee ijzeren palen met een net eraan", beschrijft Riemer uit 3 vwo de oude situatie. Hij heeft mee mogen denken over de nieuwe inrichting. "Nu hebben we een houten stellage en veel minder tegels."

Ook Sara uit de vierde merkt dat het beton voor haar echt te kaal en te saai was: "Als ik laat les heb, dan zie ik vaker mensen op het schoolplein blijven hangen. In het midden is een soort kooi met een voetbalveld, daar heb ik al een paar keer met vriendinnen gevoetbald."

Meer rust

Beide leerlingen merken ook dat het groene plein invloed heeft op hun gemoedstoestand. "Het is veel groener", legt Sara uit. "Het is leuker om onder een boom te kunnen zitten dan op tegels. Een meer natuurlijke omgeving zorgt voor meer rust."

Docent Kool ziet dit ook. Volgens hem snijdt het mes aan twee kanten: "Leerlingen voelen zich lekkerder in een groene omgeving. Ze schuiven nu aan aan de houten picknicktafel op een bed van houtsnippers. Dat is goed voor de mens."

Bovendien ziet de biologiedocent nieuwe spelletjes ontstaan. "Een aantal collega's lichamelijke opvoeding hebben met de sportklas dit project opgepakt. Laatst zag ik een aantal van die gasten rond de tafeltennistafel met een grote bal rondjes rennen. En lol dat ze hadden..."

Subsidieregeling voortzetten

Deze ontwikkelingen zijn precies de reden waarom Statenlid Kanis komende maand een voorstel gaat indienen om de subsidieregeling voor groene schoolpleinen voort te zetten. "Het kan zijn dat de regeling niet voor iedereen op het juiste moment kwam", legt hij uit. "Daarom wil ik ook die subsidieregeling open houden, zodat scholen er gebruik van kunnen maken op het moment dat het hen wel past. Bijvoorbeeld als er onderhoud aan het plein nodig is."

De afspraken die de Gelderse provinciebestuurders met elkaar gemaakt hebben, draaien volgens Kanis allemaal om biodiversiteit, klimaatadaptatie en natuurlessen. "Het is mooi dat die schoolpleinen groen worden en dat je daarmee werkt aan biodiversiteit in de stad", voegt Kanis toe. "Tegels gaan eruit voor klimaatadaptatie, maar met die schoolpleinen breng je het tegelijkertijd ook dicht bij de leerlingen. Je doet echt iets voor de toekomst. En dat is wat we willen."

Later in oktober legt de D66-politicus zijn plan voor aan de rest van de provinciale bestuurders.

Deel dit artikel