Een bloemenzee in Amsterdam op de plek waar De Vries werd neergeschoten.  Foto: ANP

Een bloemenzee in Amsterdam op de plek waar De Vries werd neergeschoten. Foto: ANP

MAURIK - Aanstaande maandag dient een voorlopige zitting met de mannen die zijn opgepakt voor de aanslag op Peter R. de Vries. De vermeende schutter Delano G. (21) groeide op in Tiel. De vermeende bestuurder van de vluchtauto, de Poolse Kamil E., (35) woonde korte tijd in Maurik. Omroep Gelderland schetst op basis van bronnen in Rivierenland een beeld van het leven van de Poolse verdachte Kamil E., kort voor de aanslag op ’s lands bekendste misdaadjournalist.

In het fitnesscentrum dat huist in hotel Van der Valk, heerst een weldadige rust. In het zaaltje trekken enkele personen aan een roeiapparaat, terwijl elders iemand aan het opdrukken is. Hier kwam Kamil E. een paar keer. Hij was dan samen met andere Polen, zo vertelt een persoon die hem daar het afgelopen jaar veel heeft mee gemaakt. “Kamil is een sportieve jongen, die hield hier zijn lichaam bij, hij was dan altijd met een hele grote Pool, die ik verder niet ken. Ik denk dat Kamil op zulke momenten een sportieve, positieve indruk op zijn omgeving maakte.”

Gezin gesticht

Bekenden van de Poolse moordverdachte schetsen een beeld van een man die nog maar net was ‘geland’ in Tiel, nadat hij tot 2019 in het Poolse Silezië had gewoond, waar hij een gezin had gesticht. Op internet zijn filmpjes te vinden van Kamil, bij zijn Poolse voetbalclub Lider Taxi. Ook had hij destijds een social media-account. Een foto daarop toont hem samen met zijn partner in een klimhal voor kinderen.

Vanaf 2020 vertrekt hij uit zijn geboortestreek. Hij zou volgens Tielse bronnen eerst richting Spanje zijn gereisd om daar criminele activiteiten te ontplooien, al bevestigen niet alle personen die we spraken die lezing. Volgens anderen was hij slechts in Spanje omdat hij daar 'een vakantiehuisje' aanhield.

Schoonfamilie in de Betuwe

Waarom hij Spanje verlaat is gissen. Zat de vakantie er op, of werd het hem te heet onder de voeten? Kamil klopt in elk geval aan bij bekenden in Nederland. Hij brengt zijn dagen aanvankelijk door bij schoonfamilie in de Betuwe, totdat hij via via aan een huurwoning in Maurik kan komen. Kamil wil een nieuw leven opbouwen in de regio Tiel. Hoewel hij zich inschrijft als monteur, is hij van huis uit schilder.

'Hij kende Peter R. niet'

Hoe komt Kamil in contact met de criminelen die het op Peter R. de Vries hebben voorzien? “Kamil kende Peter R. de Vries zeker niet. Hij wist ook niet hoe bekend die was,” laten bronnen in Tiel en Maurik weten. “Kamil sprak nauwelijks een woord Nederlands en keek geen Nederlandse televisie.”

Maar Kamil komt wel op allerlei plaatsen in Tiel, waar de politie een groot aantal verdachten uit het circuit rondom Ridouan Taghi situeert, die door justitie wordt gezien als de opdrachtgever van de geruchtmakende liquidatie op De Vries. “Of het nou in de coffeeshop was, of in een sportschool, Kamil kon hier in ieder geval makkelijk ‘netwerken'.”

Poolse sporters

Omroep Gelderland brengt afgelopen week een bezoek aan de fitnessclub waar Kamil zou hebben getraind, in de coulissen van het Van der Valk Hotel in Tiel. Daar blijkt hij inderdaad ingeschreven te staan. Zelfs een portretfoto 'popt' op in het systeem. Kamil heeft zich op 18 mei 2021 aangemeld en is op 5 juni voor het laatst in de sportschool geweest, zo blijkt. Hij heeft nog een contributie van 116 euro open staan. De medewerker van de sportschool laat weten de politie nog niet op bezoek gehad te hebben.

Diezelfde medewerker vertelt ook dat er gedurende de corona-lockdown een toename van Poolse klanten was in de sportschool. Doordat er een periode lang enkel buiten op het parkeerterrein in een tent kon worden getraind trok dat juist mensen voor wie de drempel anders wat te hoog was. Mogelijk is Kamil meegekomen in de slipstream van die nieuwe groep.

Kamil weet in mei een woning te regelen voor zijn gezin in Maurik, op een paar kilometer van Tiel. Bij de sleuteloverdracht geeft Kamil zijn 'verhuurder' aan dat hij hoopt snel geld te gaan verdienen met schilderklussen. Daarop verdwijnt hij uit beeld. Wekenlang zien de buren hem niet- of nauwelijks bij de woning. Als er wordt aangebeld doen de kinderen of zijn vrouw open.

Verdachte bij parkeergarage

Het Duitse blad Der Spiegel publiceert in augustus een interview met een bewaker in de Amsterdamse parkeergarage voor wiens deuren Peter R. De Vries werd beschoten. De Nederlandse bewaker heeft een week voor de aanslag - eind juni - een verdacht persoon gezien. Hij geeft de Duitse journalisten aan dat het signalement van deze persoon overeenkomt met dat van Kamil E. - dezelfde lichaamsbouw, tatoeages en haardracht.

Ondertussen is Kamil, ondanks zijn eigen afwezigheid in Maurik, verzeild geraakt in een huurconflict. Daarbij zou hij de oorspronkelijke huurder van zijn woning bedreigd hebben met een vuurwapen.

In de ochtend van zaterdag 3 juli zien mensen in Maurik door de gordijnen hoe de gespierde Kamil, slechts gekleed in een onderbroek, uit een auto stapt in de Maurikse Goudenregenstraat. Zijn vrouw heeft hem dan opgehaald bij het politiebureau. Daar is hij beland na een aangifte wegens bedreiging- en wapenbezit. Ook is zijn eigen auto in beslag genomen en is zijn Maurikse woning in de nacht van 2 op 3 juni doorzocht door de politie. Wegens het ontbreken van voldoende bewijs voor misdragingen mocht hij naar huis. Drie dagen later raakt hij volgens justitie betrokken bij een moord die de maatschappij diep schokt.

Geen commentaar

In een reactie stelt het advocatenkantoor van Kamil E. geen commentaar te willen geven op het onderzoek naar hun cliënt. Het Amsterdamse parket, dat leiding geeft aan het onderzoek naar de moord op De Vries, antwoordt op vragen en aanwijzingen van Omroep Gelderland, dat het niet inhoudelijk wil ingaan op de vraag of Kamil E. werd gezocht in Spanje.

Deel dit artikel