Veteraan (97) die Bevrijdingsvuur naar Wageningen bracht overleden - RTV Rijnstreek

Ray Lord met het Bevrijdingsvuur in 2019. Foto: ANP

Ray Lord met het Bevrijdingsvuur in 2019. Foto: ANP

WAGENINGEN - De Britse oorlogsveteraan Ray Lord is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de stichting Wageningen45 bekendgemaakt.

Lord speelde een belangrijke rol bij de Bevrijdingsvuur-ceremonie in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur wordt elk jaar aan het begin van 5 mei vanuit Wageningen over heel Nederland verdeeld. In 2015 overhandigde hij de fakkel uit het Britse Hull op het Normandische strand aan fietsers uit Wageningen. Later doopte hij in Wageningen een bevrijdingstulp en in 2019 bracht Lord in Wageningen op 4 mei om middernacht het vuur naar de burgemeester.

Zie ook: Britse veteraan brengt bevrijdingsvuur naar Wageningen

Lord landde in juni 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog op de stranden van Normandië. Daar raakte hij gewond door een granaat. Hij was in Nederland in 1944 en 1945 betrokken bij de bevrijding van verschillende gemeenten.

'Bescheiden, zorgzame man'

Dit voorjaar zijn filmopnames van de veteraan gemaakt, aangezien de herdenking in Wageningen tweemaal niet door kon gaan wegens de coronabeperkingen. "Vrijheid betekent alles voor mij", aldus Lord in de film. "Ik heb altijd gedacht dat we zouden winnen."

Volgens de stichting Wageningen45 stond Ray Lord bekend als een 'bescheiden, zorgzame man'.

Kijk naar een portret van Ray Lord:

Deel dit artikel