Niek maakt het naar omstandigheden goed en wordt verzorgd door zijn moeder. Foto: RTV Nunspeet

Niek maakt het naar omstandigheden goed en wordt verzorgd door zijn moeder. Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - Het gaat naar omstandigheden goed met Niek (11) uit Nunspeet. Woensdag dwongen drie oudere jongens hem op een nitraat te staan, een stuk illegaal knalvuurwerk. Hierdoor raakte hij gewond aan zijn voet. "Ze zeiden steeds ‘doe dan, doe dan'."

RTV Nunspeet zocht Niek thuis op. Hij ligt thuis op de bank, met een behoorlijke brandwond onder zijn voet. Zijn moeder verzorgt hem dagelijks en de huisarts behandelt hem. De bij vlagen stekende pijn onderdrukt hij met een flinke dosis paracetamol.

Zie ook: Jongens dwingen 11-jarige op zwaar vuurwerk te gaan staan

'Ze moesten lachen'

Niek was aan het fietsen met een vriendje toen het gebeurde. "We zagen wat jongens vuurwerk afsteken", legt hij uit aan RTV Nunspeet. Toen werden Niek en zijn vriendje erbij gehaald. "De jongens zeiden ‘hé jochies, jullie moeten ook vuurwerk afsteken, dat is leuk en gaaf. Dan moet je er ook op gaan staan’.”

Ik had een deel van m’n voet kunnen kwijtraken

De jongens drongen steeds meer aan. “Ze zeiden steeds ‘doe dan, doe dan’", vertelt Niek. "En toen heb ik het gedaan.” Toen het misging, gingen de jongens ervandoor. "Ze moesten lachen en fietsten weg", vertelt Niek.

Echte paniek

De pijn schoot door Nieks voet. “Ik trok mijn schoen uit en toen zagen we dat mijn sok in de fik stond. Die trok ik ook gelijk uit."

Niek belde zijn moeder en sprak met haar af bij de brandweerkazerne. "De onderkant van mijn voet was gewoon zwart", vertelt de 11-jarige. "Het was eng en het deed pijn." De politie zei hem dat hij van geluk mag spreken met zulke dikke schoenzolen. “Ik had een deel van m’n voet kunnen kwijtraken."

Moeder Angelique is ook geschrokken van het voorval. “Toen ik hem aan de lijn had hoorde ik een hoop geschreeuw en gehuil", vertelt ze. "Het was echte paniek. Toen ik begreep wat er gebeurd is, raakte ik ook in paniek.” Angelique snelde zich naar de afgesproken plek en hield Niek aan de lijn. "We zijn goed geholpen door de politie en omstanders die te hulp zijn geschoten", benadrukt ze.

'Wat aangedaan'

“Als Niek op dat moment wist wie die jongens waren, dan had ik ze wat aangedaan", zegt Angelique. "Zo boos ben je op dat moment."

De woede is inmiddels wat gezakt. “Ik wil niet dat de jongens aan de schandpaal genageld worden, maar dat ze de ballen hebben om mij in de ogen te kijken en te vertellen waarom ze dit leuk vinden. Ik wil dat ze beseffen dat dit niet grappig is en dat het heel verkeerd had kunnen uitpakken.”

Ook Niek wil weten waarom de jongens het hebben gedaan. “Loop niet weg als het fout gaat, maar blijf gewoon staan”, zegt hij. Niek hoopt volgende week wel weer naar school te gaan, al is dat waarschijnlijk met krukken of zelfs in een rolstoel.

Deel dit artikel