Tom de Nooijer lijsttrekker SGP na conflict. Foto: Omroep Gelderland

Tom de Nooijer lijsttrekker SGP na conflict. Foto: Omroep Gelderland

OLDEBROEK - Tom de Nooijer is zaterdagmiddag door de leden van SGP Oldebroek voorgedragen als lijsttrekker voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de extra ledenvergadering werd bovendien een motie van wantrouwen tegen het lokale afdelingsbestuur aangenomen.

De extra vergadering was door de leden aangevraagd, nadat onrust was ontstaan over de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het populaire raadslid Tom de Nooijer bleek niet op de lijst te staan. Na een conflict over die lijst zegde De Nooijer per direct zijn raadslidmaatschap op. Vijf andere kandidaten op de lijst toonden zich solidair met hem, en dreigden zich terug te trekken als De Nooijer niet verkiesbaar zou zijn.

Beoogd fractievoorzitter Jan-Pieter Maas trok zich vanwege alle onrust terug. Tijdens de vergadering van zaterdagmiddag werd daarom een motie ingediend om De Nooijer de nieuwe lijsttrekker te maken. Die motie werd met ruime meerderheid aangenomen. In januari wordt de definitieve kieslijst bepaald, de verwachting is dat De Nooijer die dan zal aanvoeren.

Zie ook: Tom de Nooijer na conflict nu echt weg als raadslid: 'Ik hoop dat de rust terugkeert'

'Kan er fel aan toe gaan bij SGP'

Het is een nieuwe ontwikkeling in het conflict. Zo'n conflict bij de SGP lijkt bijzonder, maar dat is het volgens Hans Vollaard van de Universiteit Utrecht niet. Hij schreef een boek over de partij. "Mensen hebben ruzie, dat is bij de SGP niet anders. Het kan er juist fel aan toe gaan, omdat het gaat om de 'waarheid.' De interpretatie van God's woord."

Tegelijkertijd ziet hij ook een nieuwe ontwikkeling. "Jongeren binnen de SGP hebben minder met gezag. Zij accepteren niet zomaar het leiderschap van oudgedienden. Daarnaast zijn ze meer bereid de media op te zoeken en hun mening te ventileren. Dit laatste zien we vrij duidelijk bij Tom de Nooijer."

Eerder al benaderd

De Nooijer werd overigens eerder door de partij benaderd om lijsttrekker te worden. "Maar ik was het niet eens met de voorwaarden die het bestuur aan die functie stelde", zegt De Nooijer daarover. "Ik heb toen aangegeven dat ze wel verder mochten zoeken. Vervolgens bleek ik niet op de lijst te staan."

Nu wordt De Nooijer dus waarschijnlijk alsnog lijsttrekker. Als klap op de vuurpijl werd een motie van wantrouwen tegen het afdelingsbestuur aangenomen. De leden verwijten het bestuur slechte keuzes gemaakt te hebben rondom de samenstelling van de kieslijst, en onhandig optreden richting de media.

De Nooijer hoopt dat de rust binnen de partij terugkeert na de ledenvergadering. “We moeten snel een kieslijst samenstellen, want de deadline daarvoor komt hard dichterbij. We moeten ons focussen op de verkiezingen, in plaats van op de afgelopen tijd.”

Deel dit artikel