Tom de Nooijer lijsttrekker SGP na conflict. Foto: Omroep Gelderland

Tom de Nooijer lijsttrekker SGP na conflict. Foto: Omroep Gelderland

OLDEBROEK - Het bestuur van de SGP in Oldebroek heeft de uitslag van de ledenvergadering van afgelopen december naast zich neergelegd. Tijdens die vergadering stemden leden voor een motie om raadslid Tom de Nooijer (21) lijsttrekker te maken in Oldebroek. Het bestuur wil daar niet in meegaan. Als gevolg trekken vijf kandidaten zich terug van die kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen die in maart worden gehouden.

Het balletje kwam in november vorig jaar aan het rollen, toen bleek dat De Nooijer niet op de kieslijst stond voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nog diezelfde dag liet hij weten helemaal te stoppen als gemeenteraadslid, vanwege een verschil van inzicht binnen de SGP-fractie.

Twee moties ingediend

Een maand nadat duidelijk werd dat De Nooijer niet op de kieslijst van de SGP stond, werden op een ledenvergadering twee moties aangenomen: een motie van wantrouwen tegen het bestuur en een motie om De Nooijer voor te dragen als lijsttrekker. Het bestuur ging in beraad over het vervolg en heeft nu duidelijk gemaakt daar niet in mee te willen gaan. Het bestuur blijft zitten en maakt De Nooijer geen lijsttrekker.

Dat stuit meerdere kandidaten tegen de borst. Jonathan Vroombout (nummer 4), Barry van der Velde (nummer 7), Jack van Werven (nummer 8), Carlo van de Put (nummer 9) en Aalt van de Streek (nummer 18) hebben aangegeven hun kandidatuur op te geven op de lijst, nu Tom de Nooijer daar geen positie op krijgt. Er is bij hen geen vertrouwen meer in de huidige fractie en bestuur. Mogelijk volgen er nog meer kandidaten.

Destijds benoemd lijsttrekker Jan-Pieter Maas heeft zich al teruggetrokken, en Gerrit Evink (nummer 5) en Rik van de Beek (nummer 6) hebben officieel aangegeven niet door te gaan als raadslid. Hiermee blijven er slechts twee kandidaten over die direct bereid en klaargestoomd zijn om plaats te nemen in de gemeenteraad. Op dit moment heeft de SGP vier zetels in de gemeenteraad van Oldebroek.

Deel dit artikel