Wandelaars op de Via Gladiola . Foto: ANP

Wandelaars op de Via Gladiola . Foto: ANP

NIJMEGEN - Over precies een half jaar staan tienduizenden deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse op de Wedren om het felbegeerde startbewijs op te halen. Tenminste, als het evenement na twee jaar op rij door corona te zijn afgelast dit jaar wel doorgaat. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat de 104de editie dit jaar gewoon plaatsvindt.

“We kijken vol hoop en met goede moed uit naar de Vierdaagse aankomende zomer”, vertelt marsleider Henny Sackers. Hoewel Nederland momenteel nog deels op slot zit en te maken heeft met een recordaantal besmettingen, ligt de focus van de organisatie volledig op het organiseren van het wandelevenement. “We houden alle ontwikkelingen om ons heen goed in de gaten en zetten alles op alles om in de derde week van juli weer alle deelnemers en de vele toeschouwers in Nijmegen te treffen.”

Beslissing start inschrijving uitgesteld

Doorgaans wordt in januari bekendgemaakt vanaf wanneer deelnemers zich kunnen inschrijven. De organisatie laat vandaag weten dat het besluit wanneer de inschrijfperiode begint is uitgesteld. “Gezien de huidige omstandigheden beraden we ons goed op de inschrijfperiode en zal daardoor de informatie over de start daarvan iets later volgen dan je van ons gewend bent. We houden jullie op de hoogte”, staat op de socials van het sportevenement.

Zie ook: Nijmeegse klokken tellen af naar Vierdaagse 2022

Dit betekent niet automatisch dat de start van de inschrijfperiode, wat normaal gesproken in de loop van februari is, ook wordt uitgesteld. “We zijn volop bezig met de voorbereidingen van de inschrijfperiode en het is niet per se zo dat de inschrijving later van start gaat. Vanwege de huidige maatregelen en grote hoeveelheid besmettingen beraden we ons nog op wat een goed moment is”, aldus een woordvoerder, die benadrukt dat ook alle voorbereidingen van het evenement in volle gang zijn. “We gaan er echt vanuit dat het doorgaat. We hebben dan ook geen deadline voor wanneer we zeker moeten weten of het kan, daar houden ons niet mee bezig.”

Organisatie Vierdaagsefeesten ook in volle gang

De Vierdaagsefeesten, ook al twee jaar op rij afgelast, hebben hetzelfde uitgangspunt als de organisatie van het wandelevenement. “Wij bereiden een volwaardige editie van de Vierdaagsefeesten voor. Zowel omdat we er graag in blijven vertrouwen dat het door kan gaan, als omdat het evenement wel enige voorbereidingstijd kost en we dus niet tot het laatste moment kunnen wachten om daaraan te beginnen”, vertelt Marlijn Hoefnagel van Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen.

Plan B

Wel wordt er voor de zekerheid alvast nagedacht over een plan B. “Wanneer de anderhalvemeterregel nog geldt zullen er geen Vierdaagsefeesten zijn, maar lichten we wel net als vorig jaar kleinschalige alternatieve programma’s van onze partners uit. Op dit moment denken we na over toegangscontrole met de CoronaCheck-app, zodat wanneer er geen afstand maar wel een QR-code check geldt, we toch de feesten kunnen vieren.”

De organisatie heeft wel een deadline gesteld om te besluiten of de feestweek wel of niet doorgaat. “Uiteindelijk bepaalt de gemeente of wij wel of geen vergunning krijgen, maar we hebben met elkaar afgesproken om uiterlijk 1 mei helderheid te hebben, om nog voldoende tijd te hebben voor de laatste voorbereidingen.”

[video:7529032]

Zie ook: Ruim 15.000 wandelaars lopen mee met Alternatieve Vierdaagse

Deel dit artikel