Archiefbeeld van een eerder protest in Wageningen. Foto: Omroep Gelderland

Archiefbeeld van een eerder protest in Wageningen. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Nederland in Verzet gaat deze week op meerdere plekken protesteren tegen het coronabeleid. Ook volgende week is het de bedoeling dat er op diverse locaties demonstraties zijn, zo meldt de actiegroep.

Op woensdag 19 januari wordt er gedemonstreerd in Aalten, Harderwijk, Nijmegen, Nunspeet, Scherpenzeel en Wijchen. Er zijn ook protesten aangekondigd voor 26 januari in Ede en Winterswijk. In Renkum wordt de 28e nog gedemonstreerd.

De actiegroep spreekt verder het voornemen uit om in Nijmegen en Wijchen wekelijks te protesteren. De demonstraties beginnen meestal rond 19.00 uur. Het is volgens Nederland in Verzet niet uitgesloten dat er meer demonstraties in andere plaatsen volgen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk

Het is op dit moment nog niet duidelijk of er vergunningen zijn aangevraagd voor de demonstraties. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geeft aan dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de handhaving. "Handhaving en politiewerk horen bij de gemeente", zo legt de woordvoerder uit. "Pas als de veiligheidsrisico's heel groot worden komen wij in actie."

Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland geeft aan hier niet over te gaan. "Demonstratie en protest zijn fundamentele grondrechten", zegt een woordvoerder. "Daarbij heeft een burgemeester als hoeder van de rechtsstaat de taak om deze manifestaties te beschermen en te faciliteren. Maar de wet geeft burgemeesters onder strikte voorwaarden de bevoegdheid om bijeenkomsten als deze te beperken of zelfs te verbieden."

Eind december waren er ook demonstraties in de vorm van 'lichtjesoptochten' in Apeldoorn en Arnhem. Die verliepen toen rustig.

Zie ook:

Deel dit artikel