Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Voedseltransport op de Nude bij Wageningen in mei 1945. Foto: Publiek domein
Het voedsel werd ook per motor vervoerd. Foto: Omroep Gelderland

Het voedsel werd ook per motor vervoerd. Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - De voedseltransporten die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit onder meer Ede en Nijmegen plaatsvonden, werden deze week herdacht door de vereniging Keep Them Rolling. Vrijdag reden ze met hun historische militaire voertuigen vanuit hun bivak tussen Wageningen en Rhenen door Gelderland.

Kort na de bevrijding van Oost-Nederland gingen begin mei 1945 op grote schaal trucks met voedsel onderweg naar het nog bezette en hongerende westen van het land, waar toen honderden per dag stierven van de honger. De voedseltransporten vanuit depots in Ede, Nijmegen, Oss en Den Bosch kregen de naam Operation Faust.

Bekijk de beelden van de herdenking door onze provincie:

Buurtschap De Nude tussen Wageningen en Rhenen was het overslagpunt van de transporten. Na controle door de Duitsers werden de voedselvoorraden weer ingeladen in door de Canadezen beschikbaar gestelde trucks. Nederlandse chauffeurs reden daarna met hun lading naar Utrecht voor verdere distributie naar het nog bezette westelijk deel van Nederland.

In de voedselpakketten zaten onder meer biscuits, blikken vlees, vet, gecondenseerde melk, suiker en zout.

Zie ook: Gezocht: Operatie Faust - de raadselachtige route van de voedseltransporten in de oorlog

Voedsel gedoneerd aan Voedselbank

De Nude was deze week ook de uitvalsbasis van de Keep Them Rolling (KTR)-leden. Daarvandaan reden ze aantal ritten ter herdenking van 'een van de grootste humanitaire missies in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog', aldus KTR.

Voedseltransport op de Nude bij Wageningen in mei 1945. - Foto: Publiek domein

Zaterdag worden er ook voedselpakketten aangeboden: "Net zoals in mei 1945 voedsel werd gebracht aan degenen die het toen nodig hadden, zal ook nu voedsel worden overgedragen aan degenen die dit nu nodig hebben. Er worden namelijk duizend kisten vol voedsel gedoneerd aan de Voedselbank."

Deel dit artikel