Roel Peerenboom uit Wageningen deelt reparatietips op zijn YouTube-account. Foto: Omroep Gelderland

Roel Peerenboom uit Wageningen deelt reparatietips op zijn YouTube-account. Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - Fietsenmakers weten niet waar ze de tijd vandaan moeten halen. Het is zo druk dat mensen soms wel weken moeten wachten totdat een simpel mankement gerepareerd kan worden. Maar waarom maak je je fiets niet gewoon zelf? Roel vertelt in zijn YouTube-video's aan zijn 40.000 abonnees hoe je dat precies doet.

Een remblokschijf vervangen is volgens Roel makkelijker dan je misschien denkt:

Vijf jaar geleden begon Roel Peerenboom uit Wageningen met zijn YouTube-account. Hij plaatst video's waarin hij bijvoorbeeld uitlegt hoe je een fietscomputer installeert of hoe je zadel perfect monteert. Zijn uitlegvideo over hoe je simpel een band plakt is inmiddels al meer dan 27.000 keer bekeken.

Een ander voorbeeld van wat je zelf zou kunnen doen aan je fiets is het vervangen van schijfremblokken. De belangrijkste tip is volgens hem nog wel dat je moet denken in onderhoud, in plaats van repareren. Dus kijk regelmatig of de blokken niet versleten zijn. "Dat voorkomt dat je ad hoc moet gaan repareren."

Mensen vinden het leuk om aan hun fiets te sleutelen

Waarom verklapt hij zijn geheimen eigenlijk op YouTube? "Je ziet dat mensen het heel leuk vinden om zelf aan hun fiets te werken. Dus wij delen heel graag die kennis."

En in deze tijden van drukte - waarin wachttijden wekenlang zijn - is het best handig als fietsers niet voor elk wissewasje langskomen. Fietsenmakers hebben het druk door leveringsproblemen, personeelstekort en de populariteit van fietsen.

Op naar de winkel

Al zit er nog een belangrijke reden schuil achter al die uitlegvideo's. “Doordat mensen onze passie in de video’s zien, komen ze later ook weer bij ons terug in de winkel”, aldus Roel Peerenboom.

Zie ook: Het is razend druk bij de fietsenmaker (en wel hierom)

Deel dit artikel