Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Met onder meer tenten en voertuigen werd het terrein in Wagenigen bezet. Foto: De gemiste kans
Een braakliggend terrein aan de Costerweg werd door de (oud)krakers bezet. Foto: De gemiste kans

Een braakliggend terrein aan de Costerweg werd door de (oud)krakers bezet. Foto: De gemiste kans

WAGENINGEN - Zeker vijftig krakers hebben zaterdag in Wageningen een braakliggend terrein bezet om actie te voeren tegen de woningnood. “Er is een hele grote groep mensen die aan alle kanten klem zit op de woningmarkt. Er wordt niet meer aan sociale huisvesting gedaan en doordat ze noodgedwongen in een duur huurhuis wonen, kunnen ze niet sparen en een huis kopen”, zegt oud-kraker en actievoerder Wiebe.

De actie wordt gevoerd door Wageningse oud-krakers uit de jaren tachtig en mensen die zelf moeilijk een woning kunnen vinden. Zaterdag bezetten ze een terrein aan de Costerweg. “Met het terrein van twee hectare is al zeven jaar niets gedaan, nadat de voormalige VADA-drukkerij gesloopt is”, vertelt Wiebe. “Precies toen de gemeente druk ging zetten, heeft de eigenaar het terrein doorverkocht zodat alle procedures opnieuw moeten worden gedaan.”

Volgens de krakers is er op deze plek ruimte voor tweehonderd woningzoekenden.

Met onder meer tenten en voertuigen werd het terrein in Wagenigen bezet. - Foto: De gemiste kans

De oud-krakers kwamen op het idee van de actie, toen een aantal elkaar ontmoetten. “Het leek ons leuk om na veertig jaar bij elkaar te komen. Dan moest er wel iets gebeuren, want de tijden van de woningnood uit de jaren tachtig lijken zich nu te herhalen”, gaat Wiebe verder. Het groepje legde contact met andere oud-krakers en ging op zoek naar een terrein om actie te voeren.

Appartementen in kantoren

De actievoerders vinden dat de gemeente meer moet doen om meer woningbouw mogelijk te maken. “Denk aan het ombouwen van kantoorgebouwen naar appartementencomplexen, tijdelijke woningen zoals tiny houses op braakliggende terreinen en het stoppen met short stay-locaties weg te geven.”

In short stays verblijven bijvoorbeeld expats tegen hoge daghuren. “Dit zijn locaties waar ook woningbouw kan plaatsvinden voor mensen met minder geld”, stelt Wiebe. De gemeente moet volgens hem zorgen voor meer arbeidershuizen.

We doen dit voor degenen die geen jubelton achter de hand hebben

“We doen het voor agenten, verplegers en onderwijzers, KLM-bagagebandmedewerkers, pakketbezorgers en voor de toeslagouders. Degenen die geen jubelton achter de hand hebben, een aandelenpakketje mee krijgen of te laat begonnen zijn met hun vermogensopbouw”, aldus de krakers. “En ook voor degenen met pech door bijvoorbeeld een scheiding, ziekte, overstromingen en ongelukken.”

De oud-krakers beëindigden de actie aan het eind van de middag. Tien tot twintig krakers van de nieuwe generatie blijven wel het terrein met campers bezetten. "Onze kinderen hebben ook moeite een onderkomen te vinden", zegt Wiebe.

Hij was zelf kraker van 1982 tot 1988. “In Wageningen hadden we hele diverse groepen krakers, maar niet met hele beruchte gewelddadige acties. Het was een leuke, hele creatieve tijd.” Het lukte Wiebe zelf om na zes jaar een normale woning te bemachtigen.

De gemeente Wageningen was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit artikel