Dani wordt ook voor zijn school herdacht. Foto: Omroep Gelderland

Dani wordt ook voor zijn school herdacht. Foto: Omroep Gelderland

GELDERMALSEN - 'Waarom?', dat is logischerwijs de vraag die heerst bij de leerlingen van de Morgenster in Geldermalsen. Afgelopen week werd hun vriendje, klasgenootje of medeleerling Dani van het leven beroofd bij de gezinsmoord. Donderdagavond kwamen ouders samen om te praten over het gebeurtenis in hun dorp.

'Hoe is het in de hemel? Ik hoop dat het goed met je gaat. Wat jammer dat je er niet meer bent.' Het zijn allemaal teksten die klasgenootjes van de overleden Dani op papier hebben gezet, zo vertelt burgemeester Servaas Stoop van de gemeente West Betuwe na afloop van de bijeenkomst op basisschool De Morgenster. "Ik heb verschillende teksten voorbij zien komen van kinderen. Dat is aandoenlijk en aangrijpend."

Donderdagavond kwamen ouders samen op de school om te spreken over de tragedie aan de Emmalaan, waarbij Anna en haar 6-jarige zoon omkwamen. "Er was natuurlijk een sfeer van verslagenheid, verbijstering, verdriet en misschien ook wel gevoelens van boosheid en onmacht. Al dat soort emoties zie je wel bij mensen op het gezicht. Maar ik vond het een hele waardige bijeenkomst", zegt Stoop. "Dit slaat een gat in de gemeenschap van deze school. Er worden veel vragen gesteld waar wellicht nooit een antwoord op komt. Dat is diep aangrijpend."

Veel vragen bij klasgenoten

De avond begon met een bijdrage van de schooldirecteur, die op haar manier verwoordde wat de kinderen vooral bezighoudt. Daarna was er een toelichting van dominee Carolina Blokland, die vrijdag een viering met de leerlingen leidt. "Zij heeft de ouders meegenomen in het verhaal wat ze dan gaat vertellen en welke dingen ze wil delen over het leven van de slachtoffers."

"De kinderen hebben - net als iedereen - heel veel vragen. Wat is er gebeurd? Waarom dit? Waarom dat? Dat zijn natuurlijk vragen waarop nu geen antwoorden te geven zijn. Ze hebben dat soms ook uitgebeeld in brieven die ze geschreven hebben, tekeningen die ze gemaakt hebben."

Er waren donderdagavond ook mensen van Slachtofferhulp aanwezig op school. Daarnaast was er ondersteuning vanuit de GGD. Die kan ouders helpen bij de manier waarop zij én hun kinderen hiermee om kunnen gaan.

Samen de schouders eronder

Servaas Stoop: "Dat heb ik wel heel sterk geproefd: de wil om samen de schouders eronder te zetten. Dat hoort ook bij het karakter van deze christelijke school, om uiteindelijk ook een boodschap van hoop te laten klinken. Je merkt dat ze er voor elkaar willen zijn en dat vind ik heel dapper in deze omstandigheden."

Zie ook:

Deel dit artikel