Het moment dat het kuiken uit het nest valt. Foto: Livestream

Het moment dat het kuiken uit het nest valt. Foto: Livestream

HERWIJNEN - Oplettende kijkers van het natuurplatform Buitengewoon hebben er dinsdag voor gezorgd dat het leven van een jonge ooievaar is gered. Ooievaarverzorger Piet van Andel maakte een filmpje van de redding.

Bekijk de beelden:

Al weken kunnen liefhebbers van het natuurplatform Buitengewoon van Omroep Gelderland via een livestream het wel en wee van een groep broedende ooievaars volgen. Dinsdag bleek nog eens dat een aantal volgers écht geen minuut mist. Aan hen is het dan ook te danken dat het leven van één van de jonge ooievaars gered kon worden.

Over de rand

Via de livestream zagen meerdere volgers hoe het vrouwtje per ongeluk één van haar kuikens over de rand van het nest gooide. Moeder en jong hadden allebei een stuk van hetzelfde eten vast. Terwijl moeder er aan trok, liet het jong niet los. Dat bleef aan het eten bungelen, liet los en viel daarbij uit het nest. De volgers lieten daarop aan Buitengewoon weten wat ze gezien hadden.

Zoektocht

De redactie nam gelijk contact op met Piet van Andel van de ooievaarsopvang in Herwijnen waar de livestream vandaan komt. Hij ging op onderzoek uit en vond het kuiken in een dakgoot. Hij heeft het meegenomen en te eten gegeven. "Die arme bofkont mankeert gelukkig niets."

Van Andel gaat het kuiken nu zelf groot brengen. "Als een kuiken uit het nest is gevallen, komt het meestal niet meer goed. Dan wordt het verstoten door de moeder."

Deel dit artikel